Det dreier seg om den bromerte flammehemmeren BDE-209, som Ålesund kommune etter nitid sporingsforsøk, senest i fjor sommer, ikke har klart å finne kilden til.

Men giften følger avløpsnettet og hoper seg opp i slammet ved Åse renseanlegg.

På grunn av denne miljøgiften, egner ikke dette slammet seg til å bli kompostjord. Derfor vil man brenne det, for slik å destruere miljøgiften.

1.000 grader

Tafjord kraftvarme har hatt en midlertidig tillatelse til å brenne problemslammet. En av forutsetningene er brenning over tusen grader. Den temperaturen har anlegget ikke oppnådd å ha konstant, men fylkesmannen gir likevel tillatelse til fortsatt kunne sluttbehandle problemslammet i avfallsforbrenningsanlegget i Breivika.

Krav til målinger

Men det stilles krav om målinger av røykgass, utslipp til sjø og forbrenningsrester.

Tillatelsen kan og bli trukket tilbake dersom målingene ikke viser tilfredsstillende nivå, eller at slammet, som ifølge målinger inneholder forholdsvis lave konsentrasjoner med miljøgiften, overskrider grenseverdiene til «miljøfarlig avfall».

– Ålesund kommune har ennå ikke funnet eller fått stoppet kilder som forurenser slammet fra Åse renseanlegg. Dette slammet er uegnet for kompostering fordi sluttproduktet vi ha uønskede høye verdier av den bromerte flammehemmeren BDE-209. Kommunen ønsker å sluttbehandle slammet ved forbrenning for å destruere miljøgiften. Alternativ sluttbehandling er å legge slammet i avfallsdeponi, hvor slammet blir sikret og overvåket, men BDE-209 vil ikke bli destruert, påpeker Reidun Sofie Schei hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal. I tillatelsen legges det vekt på de forurensningsmessige fordelene ved å få giften destruert.

_ Har dere gjort noe mer eller har dere planer om å lete mer etter kilden til utslippet av BDE-209?

– Vi tar prøver av slam og følger med, men vi har ikke konkludert angående kildesporing, sier Svein Johansen , teamleder for avløp i Ålesund kommune.