Ordfører Eva Vinje Aurdal ønsket de franske elevene velkommen til Ålesund.

På engelsk.

Hun inviterte også på saft og svele og lærte bort «svelegrepet», før elevene fikk mer orientering om hva byen har å by på.

Drar til Frankrike

Fagerlia videregående skole og Ålesund videregående skole gjennomfører i år sin 6. utveksling med skolen Lycée Perseigne i Mamers (Normandie) i Frankrike.

– Elevene er her fra 12. april til 22. mai, og våre norske elever skal til Frankrike i fem uker til høsten, forteller adjunkt Katharine Møgster.

Samarbeidet gjennom utvekslingsprogrammet «Kari Quarré» har utvidet seg hvert år og i år er elevene invitert til besøk hos ordføreren.

Familiemedlem

– Elevene tar imot en fransk elev, som skal bo hjemme hos familien og bli som et søsken. I år er oppholdet forlenget for at elevene skal få oppleve 17. mai-feiringen, forklarer Møgster.

– Bakgrunnen for denne utvekslingen, er at de franske elevene snakker like dårlig engelsk, som vi snakker fransk, så vi «matcher»! Hadde de reist til England, ville det være vanskeligere å snakke engelsk. Når man er på samme nivå, tør elevene mer, forklarer hun.

Mens de 16 franske elevene er jevnt fordelt mellom gutter og jenter, er det 15 jenter og en gutt blant de norske elevene som skal lære seg fransk.

De drar til Le Monde i Frankrike til høsten.

Gjør seg kjent

De franske elevene har allerede vært på Jugendstilsenteret og på byvandring og fått sitte ute på kafé ved Brosundet i strålende solskinn. De skal besøke forbrenningsanlegget på Grautneset, og se brenning av søppel bli til energi, og besøke Runde.

De skal og følge engelsktimene og gymtimene og bli benyttet i franskundervisningen på skolen. Deler av fritiden vil tilbringes hos familien de er på utveksling hos.

Lokalkunnskap

– Svelegrepet?

– Ja. Da Gro Harlem Brundtland tok fram gaffel og kniv og spiste svele, da tapte ho valget, forklarer Vinje Aurdal. Derfor svelegrepet.