Ålesund kommune eier både Borgundvegen 185 og 199. Mens det i 185 bor leietakere, har 199 stått tomt i årevis. Det ble midlertidig tatt i bruk i forbindelse med ombygging og rehabilitering av Ålesund lokalmedisinske senter på Åse. Men siden senteret ble tatt i bruk i fjor, har 199 igjen stått tomt.

Tar tak

Nå tar Ålesund Kommunale Eiendom KF (Åke), tak i saken. Styret skal vurdere om det skal utarbeides en såkalt «mulighetsstudie», som skal få på bordet ulike alternativer.

Men allerede nå er det klart at riving av bygningene som står på 185 og 199 er ett av alternativene.

– Bygningene i Borgundvegen 199 tilfredsstiller ikke lenger forskriftskravene og det vurderes som mest hensiktsmessig, i både økonomisk og praktisk henseende, å rive denne bygningen, skriver Leira i et notat til styremøtet.

Også utleieboligene i Borgundvegen 185 blir vurdert å ha et «betydelig oppgraderingsbehov, som sannsynliggjør riving eller sanering», skriver Leira.

Teknisk mulig

Overfor Sunnmørsposten understreker Leira at dette er en foreløpig vurdering. For det er teknisk mulig å rehabilitere store betongbygninger, seinest da Ålesund lokalmedisinske senter ble totalrenovert.

– Men Borgundvegen 199 har noen bygningsmessige utfordringer som gjør det vanskelig å utforme moderne og åpne løsninger, uten at det går på bekostning av konstruksjonen. Men vi får se, mulighetsstudien skal vurdere alle alternativ, sier Leira til Sunnmørsposten.

Tomtene som Borgundvegen 185 og 199 ligger på, samt ei mindre kommunal tomt som ligger øst for disse to tomtene, utgjør til sammen rundt 19 mål. Tomtene bak de to offentlige bygningene er regulert til boligformål.

– Kan kommunen selge tomtene?

– Det kan den selvsagt gjøre. Men kommuneplanen sier at dette området er regulert til bolig og offentlige formål. Dersom man skal bruke området til noe annet må området om- reguleres. Og det er det i så fall ikke vi i Ålesund Kommunale Eiendom som skal ta stilling til, men politikerne. Det vi nå gjør er at vi tar på oss jobben med å utrede og peke på mulige alternativ for bruk av området, forklarer Leira.

Studien med de ulike alternativene skal etter planen legges fram for styret i løpet av høsten 2018, tilrår Leira overfor Åke-styret.