I fjor høst stilte studentlederen i kjole da han holdt tale under åpningsseremonien ved NTNU Ålesund. Under The North West var invitert for å snakke om den ene t-en i regional utvikling, den som ifølge forfatter Richard Florida er viktigst, men også vanskeligst.

Han viste til et sitat av noen som sa at de ikke har noe imot homofile, så lenge de holder seg unna.

– Hvis jeg ikke verdsetter at andre har andre meninger, er ikke min toleranse mye verd.

Møtt av knising

– Da jeg gikk opp på scena i kjole, ble jeg møtt av knising og latter. Hvorfor det? Kjole er jo et helt normalt plagg. Men fordi jeg er mann, sier Kvernmo Langset.

Her er Gjermund Kvernmo Langset på veg opp på scena under åpningen av studieåret i fjor høst. Foto: Marius Simensen

Han tror ikke studentene eller de ansatte i salen, med hensikt er fordomsfulle eller mente noe vondt med latteren.

Homoindeks

Richard Florida skriver i sin bok om den såkalte «homo-indeksen», som er en oversikt over regioner med størst tetthet av homofile.

– Denne ble sammenligna med oversikta over de mest high-tech-regionene. Seks av ti stemte overens, sier han.

Betyr det at alle homofile er gode på teknologi? Nei, men personer med talent søker seg til regioner med mangfold, fortsetter han.

– Vil vi tiltrekke oss talent, så må vi ikke bare legge til rette for mangfold. Vi må framprovosere mangfold. Her har alle et ansvar, ikke bare kommune eller næringsliv. Det handler om hvordan vi møter enkeltmennesker og personer vi ikke kjenner, der må vi bli bedre, sier han.

– Må få folk til å bli

Det snakkes mye og ofte om kvinnene som flytter ut av regionen for å studere. Kvernmo Langset ønsker at vi skal slutte å fokusere på disse – og i stedet fokusere på dem som kommer. Studentene.

– Seks av ti studenter blir værende der de studerer. Da må vi legge til rette for at de trives her, og bosetter seg her.