Teatret Vårt slår på stortromma når de inviterer til en musikal med premiere i Arbeideren 26. september – under Høstscena.

– Da jeg kom til Teatret Vårt fikk jeg høre at Arbeideren var et håpløst sted å lage produksjoner. Men jeg fikk nesten sjokk da jeg kom inn her første gang og fikk se dette flotte bygget.

Det sier teatersjef Thomas Bjørnager. Han har lenge hatt lyst til å spesialtilpasse ei oppsetting til dette helt spesielle lokalet. En slags hyllest til bygget. Nå har han klart det.

Rammen rundt stykket er børskrakk, arbeidsledighet og elendighet i USA på 1930-tallet.

«Maratondansen» er historien om en dansekonkurranse der det paret som klarer å holde seg oppreist lengst, vinner masse penger og kanskje blir oppdaget av en Hollywood-regissør.

– Drømmen om rikdom og berømmelse driver deltakerne lenger og lenger mot randen av det som er et menneske verdig, forklarer Bjørnager. I stykket følger vi tre av parene.

Arbeideren: «Maratondansen» får premiere i Arbeideren i september. Fra venstre Ina Breivik, Jenny Langlo, Albert Nergård og teatersjef Thomas Bjørnager. Foto: Staale Wattø

Han mener at i «Maratondansen» ser vi starten på det som har utviklet seg til å bli dagens reality-tv, der menneskers drømmer og håp blir knust eller går i oppfyllelse mens vi sitter og ser på.

Thomas Bjørnager tror Arbeideren vil bli ei perfekt ramme rundt denne oppsettinga. Her skal han lage et dansegolv, en bandstand, speilkule – ja, til og med en palmehavebar.

Publikum blir plassert rundt dansegolvet, og oppe på balkongen.

– Dette er ei stor oppsetting for oss, med ti skuespillere, og et femmanns stort band med Ole Jørn Myklebust som bandleder. Dessuten satser vi på å få med ti lokale dansepar.

Og ikke nok med det, til hver eneste forestilling håper de å kunne presentere en gjesteartist. Til premiera er for eksempel sangeren Natalie Sandtorv hyra inn for å gjøre et nummer.

– Jeg er i samtaler også med andre om å være slike «special gueststars», røper teatersjefen.

Mens Jenny Langlo både skal synge og danse i stykket, nøyer Ina Breivik seg med å snakke.

Hun spiller «Miss Layden», en publikummer som ivrig følger de mange konkurransene.

Etter at «Maratondansen» er vist seks ganger i Ålesund, står Kristiansund og Molde for tur.

Jenny Langlo. Foto: Staale Wattø