Kommandorop og rødfis smeller høyt mellom trestammene. HV-soldater trener forflytning under ild. De er denne dagen tatt opp som medlemmer i innsatsstyrke Archery i Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt, HV-11.

De yngste er i begynnelsen av 20-årene, mens eldstemann er i midten av 40-årene. Alle har gjennomført førstegangstjenesten, og mange har lang fartstid fra militæret.

Spydspissen i Heimevernets kampkraft blir de kalt, de mobile styrkene som kan bli utkalt på kort varsel. Slike frivillige innsatsavdelinger og deres spesialiserte tropper er stasjonert rundt om i landet.

Blant fjord og fjell fra Sognefjorden i sør til trøndelagsgrensa i nord, skal rundt 200 soldater i Archery stille opp i krig og krise. Styrken skal også kunne settes inn nasjonalt.

Doblet søkertallet

Sammen med 3.000 lokale HV-soldater utgjør Archery de stående militære styrkene i et geografisk område på størrelse med Belgia. Nå trenger de flere soldater, og opplever en dobling av søkermassen.

– Etter oppslag i Sunnmørsposten og andre medier, gikk søkertallet til vårens opptak opp fra 14 til 31. Det er formidabelt, sier major Jo Halgunset, sjef for innsatsstyrke Archery.

Sunnmørsposten var først ute med nyheten om at Heimevernet måtte ta i bruk ledig stilling-basen hos NAV i jakten på frivillige.

Fordi de ikke får tilgang til Forsvarets lister over dem som har gjennomført førstegangstjeneste, må Heimevernet bruke kreative metoder for å finne nye soldater.

– Potensialet er stort der ute. Mange har også meldt seg interessert til høstens opptak, sier Halgunset.

Noen ukvalifiserte søker også. Norsk statsborger og gjennomført førstegangstjeneste er minstekrav. Og alle rulleblad sjekkes grundig.

Archery har sju tropper, som nå skal økes til åtte – til totalt 240 soldater. Avvikling av Sjøheimevernet er noe av bakgrunnen for det. Forsvaret er under omlegging, men i fjor høst ble det bestemt at HV-11 skal bestå.

– Mange som har avtjent førstegangstjenesten ønsker å fortsette i Forsvaret. Men nåløyet er trangt. Det er i år 1.862 søkere til 130 stillinger på grenaderopptaket. Dette er en dobling på to år og bekrefter interessen for å verve seg til Forsvaret, sier Halgunset.

– I tillegg savner mange kameratskapet fra militæret. De ønsker å holde seg i form og gjøre en samfunnsinnsats. Noen ønsker en annen eller mer variert tjeneste enn de hadde under førstegangstjenesten. En givende deltidsjobb i Heimevernets innsatsstyrke kan da være et godt alternativ, mener Halgunset.

Motivasjon og lagånd

Etter to dager i forrige uke satt sjef Archery igjen med 16 nye soldater. Da hadde kandidatene blitt delt inn i lag og gjennomgått ulike prøvelser fra morgen til midnatt; gå langt, bære tungt, samarbeide – og vise hvordan du reagerer på uforutsette hendelser. Alle må gjennom fysiske tester.

– Vi ser etter motivasjon og hvordan den enkelte fungerer i et lag. Det er det viktigste for oss. Alt av ferdigheter er trenbart, sier major Halgunset.

– Vi ser om folk tar initiativ, takler stress og gjør ting i rett tempo i forhold til ferdighetene. Vi vil ikke ha cowboyer som bare klemmer på, sier Halgunset.

Noe å vokse på

Tre av de nye er Jørgen Sundnes, Sevrin Bjørkavåg og Kristian Iversen.

– Dette er spennende å være med på, med skyteøvelser og mye annet. Vi får være med og bidra og får mange nye bekjentskaper, sier Jørgen (22) fra Vestnes, for tiden student i Ålesund.

Ålesunderne Sevrin (29) og Kristian (28) var allerede inne i Heimevernet og har vært på øvelser der. De ønsket mer fart og spenning enn den ordinære HV-tilværelsen ga dem.

– Litt slit og mye kos, oppsummerer Sevrin, etter de første to dagene. Han har tidligere vært i Garden.

– Engasjerte og dyktige instruktører. En veldig positiv opplevelse, sier Kristian, tømrer i det daglige.

De tre er fornøyde med å bli tatt opp i styrken.

– Det føles godt. Dette er nok gjennomførbart for de fleste som er i alminnelig grei form, selv om man er litt rusten siden førstegangstjenesten.

– Det er god stemning her, vi får lære masse og mange nye venner. Dette vokser vi på, sier de.

Siste dans for veteran

Den eldste som ble tatt opp denne gangen, Arvid Johansen (44), er også glad over å bli med.

– Jeg må ha meg en siste dans før jeg blir for gammel. Det er en personlig utfordring og gir mestringsfølelse, smiler nordlendingen, nå bosatt på Sjøholt. Fram til 1996 deltok han i flere kontingenter i FN-tjeneste med de norske UNIFIL-styrkene i Libanon.

Bare dager etter at han og mange andre fikk medalje for sin UNIFIL-innsats, i en seremoni på Setnesmoen, er han atter tilbake i uniform. I gruppa er det folk født året etter han kom hjem fra Libanon.

– Det merkes at jeg springer sammen med 25-åringer. Kroppen er ikke er som den var, men jeg trener og holder meg i form. Og hodet er med, det må det være, sier han. Akkurat der er kanskje alderen en liten fordel.

– Når de unge blir veldig oppgira og springer i alle retninger, så tar jeg det mer piano og bruker litt humor, humrer han.

Er du i grei fysisk form og ellers har det som trengs, så er det ikke for seint å være soldat selv om du er godt opp i 40-åra, mener Johansen – i det sivile avdelingsleder med kontorjobb.

Den eldste i styrken er over femti. Så lenge du har motivasjonen og består de årlige testene, får du være med.

De som yter litt ekstra

Felles for soldater i innsatsstyrken er at de liker å holde seg aktive ved siden av studier eller arbeid, sier major Halgunset.

– Det er mye jakt, fiske, ski og friluftsliv. Men dette er samtidig samfunnsinteresserte og engasjerte personer, sier majoren.

– Dette er folk som er vant til å ta i et tak på dugnad og som har verv – slike som drar lasset og yter litt ekstra, sier han.

Midt i skogen på øvelsesfeltet ved Setnesmoen i Rauma treffer vi fire veteraner, en kameratgjeng fra Nordmøre. De har kun godt å si om soldatlivet i Archery.

– Her er det bra opplegg, inspirerende og svært flinke instruktører, motiverte medsoldater og godt kameratskap.

– Det er lite dødtid, mye bra kursing og en sjef som er ute i lag med oss, sier de fire gutta i slutten av 20-årene. De er på sin andre treårskontrakt og flere blir det. Det er vanlig i Archery.

Etter at selve opptaksrunden er over, blir de nye soldatene igjen for å trene og bli kjent med resten av styrken på Setnesmoen i noen dager.

– Vi ønsker de nye velkommen. De er en av oss fra dag én, sier veteranene.

Fortsatt få jenter

Mens over 20 prosent av dem som gjennomfører førstegangstjenesten er jenter, er andelen kvinner fortsatt ganske lav i Heimevernet.

I Archery er det for tiden kun sju kvinner. Til opptaket nå var det én kvinnelig søker.

– Vi ønsker gjerne flere jenter i innsatsstyrken. Her er det åpent for alle å søke, sier Halgunstad.

Julie Hjermstad (21) er presse- og informasjonsoffiser for HV-11.

21-åringen fra Ytre Enebakk studerer til daglig journalistikk ved Høgskulen i Volda.

Hun var presseassistent i HV-staben under førstegangstjenesten og elsker å være i Forsvaret.

– Mange vet lite om Heimevernet slik det er i dag. Man tenker gjerne «gamle menn på resttjeneste». Men Heimevernet, i likhet med Forsvaret for øvrig, er i stor endring, sier Hjermstad.

– Fokuset som har vært på innsatsstyrkene gjør at flere har fått øynene opp for mulighetene Heimevernet gir, mener hun.

Bevaring av HV-11

HV-11 sliter med mindre ressurser enn de helst skulle hatt. Det er ikke til hver øvelse soldatene får skytetrening med skarpe skudd, for å si det slik. Først om noen år får styrken skiftet ut den gamle bilparken.

– Ressursene er begrenset, og vi skulle gjerne hatt mer. Men vi har det vi har, og det trener vi med, sier Halgunset.

Til høsten skal Archery delta i den store NATO-øvelsen Trident Juncture i Midt-Norge.

Rundt 35.000 soldater, 130 fly og 60 fartøyer vil delta på øvelsen. Åndalsnes er ett av områdene der mange utenlandske NATO-soldater vil ankomme.

Hva gjelder framtiden til HV-11 og forlegningen på Setnesmoen, som flere ganger har vært truet av nedlegging, sier Archery-sjefen følgende:

– Jeg tenker fram til neste langtidsmelding for Forsvaret, altså fire-fem år. Forrige runde viste i hvert fall at både politikerne og lokalbefolkningen i området vårt er veldig opptatt av at HV-11 skal bestå.