- Skjelvet var uvanlig kraftig

Så kraftig var skjelvet som blei registrert klokka 20.01 på Sunnmøre torsdag kveld.

Målestasjonen i Molde, klokka 20.01. 

Nyheter

Det ble merket rystelser blant annet i Ulstein, Brattvåg, Valderøya, Ålesund, Godøya, Ellingsøy og flere steder.

Overingeniør Berit Marie Storheim ved jordskjelvstasjonen i Bergen bekrefter at det har vært et jordskjelv klokka 20.01 norsk tid. Hun har fått rapport fra Midsund kommune.

– Jeg kan ikke si noe nå om hvor sterkt skjelvet har vært. Vi jobber med å finne ut av dette, sier hun.

Episenter: Episenteret for skjelvet var omtrent rett vest for Ona fyr. Jorskjelvstasjonen i Bergen opplyser at skjelvet skjedde på fem kilometers dybde og hadde en styrke på 3,8.   Foto: Skjermdump: Norwegian National Seismic Network

Vest for Mørekysten

– Vi har ikke nøyaktige data ennå, men de første estimatene våre sier at skjelvet hadde en styrke på 3,77 på richters skala, sier Kamran Iranpour hos Norsar sitt jordskjelvsenter på Kjeller til Sunnmørsposten.

–Tidlige estimater sier også at skjelvet har hatt sitt episenter omtrent 20 kilometer vest av Mørekysten. Etter hvert som de får inn flere data, vil plasseringen bli mer nøyaktig, forklarer Iranpour.

Noe senere ble en mer nøyaktig plassering publisert på nettsidene til Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk. Der blir jordskjelvet beregnet til en styrke på 3,8, og lokaliseringen er omtrent 110 kilometer vest fra Molde.

Norsars jordskjelvobservatorium på Kjeller har på sin side beregnet styrken til 4,0 noe senere på kvelden.

- Dette er uvanlig kraftig for fastlands-Norge, sier Dominik Lang til Sunnmørsposten. Han er avdelingsleder for jordskjelvrisiko hos Norsar.

- Hvor ofte forekommer så kraftige skjelv da i Norge?

- Når vi snakker om fastlands-Norge så er det maks 1-2 ganger i året. Det er mer hyppig lenger nord, sier Lang.

Han forteller klokka 22.30 torsdag kveld at skjelvet nå er nærmere lokalisert 125 kilometer nordvest for Ålesund, ca 70 kilometer sør for Ormen Lange-feltet. Skjelvet har skjedd i det som blir kallet Tampen-området, og dette området er det område med kanskje hyppigst seismisk aktivitet i Norge.

- Styrken på 4,0 kan fortsatt justeres etterhvert som vi får flere og mer nøyaktige målinger. Fredag kan styrken bli korrigert til for eksempel 3,8 eller 4,2, sier Lang til Sunnmørsposten.

- Har et slikt skjelv potensiale til å gjøre skade?

- Nei. Ikke strukturelle skader på bygninger, men bokhyller kan falle ned, og det kan riste ganske så kraftig, sier Lang.

- Men dersom skjelvet blir så kraftig som 4.5-4.8, da begynner det å bli skadelig også for bygninger og konstruksjoner, sier han.

Vi må tilbake til 7. november i 2017 for å finne et skjelv på fastlands-Norge som ligner i styrke. Da var det et skjelv på 3,6 i Øygarden-forkastningen vest av Bergen. 30. juni i fjor var det et skjelv i Nordsjøen på 4,5 ganske langt til havs utenfor Kristiansand. 31. mai var det et skjelv på 4,8 på Hornsund på Svalbard. Disse tre skjelvene var de eneste i 2017 på norsk territorium som kan sammenlignes i styrke med det som skjedde i kveld, sier Lang.– Huset buldra

Flere lesere forteller at de aldri har opplevd lignende.

– Jeg har aldri opplevd lignende her ute før, sier Aslak Sødergren som bor på Roald på Vigra.

– Jeg blei nesten redd. det var heilt forferdelig. Skjelvet varte i kanskje 10-15 sekunder, og heile huset buldra, forteller en oppskaka Sødergren.

– Dette var heilt knallhardt, sier han.

Også Line Helgesen, journalist i Sunnmørsposten og bosatt på Vigra, forteller at hun aldri har opplevd lignende.

– Dette var heilt voldsomt. Det klirra i glass i huset, og jeg trodde en stund at det var ei flyulykke ved flyplassen her, sier Helgesen.

Hun forteller at mange gikk ut av husene sine for å gå ut og se.

Norris Monsen bor i Korsvika på Hessa, og sier det først kjentes ut som om det var en stor lastebil som kjørte i nærheten:

– Så hørtes et kraftig, kort drønn, før jeg kjente at det ristet i stua. Det gikk fort over, og etterpå så jeg at også naboen var på utsida for å undersøke hva det var. Dette skjelvet må mange ha fått med seg, sier han.

På Leinøy i Herøy kommune var Sigrid Seppola på veg opp på loftet for å hente ungene ut av senga da det stod på:

– Jeg trodde først at det var et steinras eller noe som kom mot huset, sier Seppola. Hun ringte etterpå jordskjelvtelefonen og fikk da vite at de hadde hatt flere telefoner fra samme område.

De første målingene viser altså en styrke på mellom 3,8 og 4,0 på Richters skala.  Under ser du hva det betyr: