– Det går an å være uenige, men likevel forstå hverandres synspunkt, sier Ingrid Helene Håvik om tvistene i Highasakite.

– Det er hyggelige og veldig flinke folk, men måten vi jobbet sammen på i bandet fungerte etter hvert ikke for meg, sier Håvik, da vi møter henne i forkant av en øving sammen den ene gjenværende Highasakite-medlem Trond Bersu. Kristoffer Lo, Marte Eberson og Øystein Skar er medlemmene som er ute av bandet.

– Det måtte skje en endring. Jeg følte jeg mistet kontroll over låtene mine. Jeg var kanskje ikke tydelig nok da de begynte i bandet om hvordan prosessen rundt låtene mine måtte være for at det skulle fungere for meg. Dette er jo kreative folk, gode låtskrivere hver for seg, klart de har ideer.

Ingrid Helene Håvik maserer seg rundt magen. Det er under to måneder til hun skal ha sitt første barn.

Gutten som kommer i juni er ikke alene om hennes fokus. Highasakite har nettopp gitt ut singlen «Out Of Order», Ingrid skriver låter til Highasakites fjerde album og øver dem inn sammen med Bersu. De to spiller de fleste instrumentet og produserer musikken selv.

Da ryktene begynte å gå

Det var også disse to som startet bandet i Trondheim i 2010. De tre andre kom inn etter hvert som bandet manifesterte seg som en av de største popsuksessene i Norge i dette tiåret, deres andre album er en norsk popklassiker og satte rekord med sine 94 sammenhengende uker på VG-lista. De har turnert jevnt og trutt, i innland og utland, inntil avskjedskonserten med suksessbesetningen i Trondheim i fjor høst.

I forkant av den siste turneen begynte ryktene å gå, og nådde også media. Om at tre av fem var kastet ut av bandet, at fraksjonene reiste hver for seg og ikke snakket sammen utenfor scenen. Ingen av «fraksjonene» i bandet kommenterte ryktene, dermed ble nysgjerrigheten stadig sterkere.

– Til de siste konsertene reiste jeg alene, sammen med kjæresten min, men det hadde med en sykdomssituasjon å gjøre. Trond reiste jo med de andre, sier hun.

Krisen i Australia julen 2016

Utgangspunktet for de store forandringene var mismotet Ingrid følte mens bandet var på turné i Australia i julen 2016. Hun følte seg tom, at hun reiste verden rundt uten å ha noe å formidle.

– Jeg lurte på hva som var galt, prøvde intens å ta tak i det. Jeg tenkte at dette var slutten, at det var på tide å legge ned Highasakite, sier Ingrid, som luftet tankene og frustrasjonen overfor de nærmeste i apparatet rundt bandet.

– De så helt annerledes på det. Det er flere som har jobb på grunn av Highasakite, noen av dem har vært med siden 2010. Skulle dette bare forsvinne? De lurte på om det var noe som kunne få det til å fungere, sier Håvik.

Hun fant ut at det beste var å gå tilbake til utgangspunktet med Bersu og henne. På et møte i bandet januar 2017 la hun frem beslutningen.

De andre var kjempehyggelige

– Møtet gikk bra, de andre var kjempehyggelige, sa at de var glade for at det handlet om musikken og ikke dem. Jeg sa jeg gjerne kunne tenke meg å bruke dem både i studio og på turneer, men ikke på samme måte som før. Det var ingen av dem interessert i. Jeg følte at det var enighet om vegen videre, at vi skulle gjennomføre turneen ut 2017, og ikke fortelle omvereden om bruddet før turneen var gjennomført, sier Håvik.

Firmaet Highasakite DA er under oppløsning og inntektene for konsertene er fordelt likt mellom de fem. Men rettighetene til selve varemerket Highasakite ble mer komplisert. Det er fortsatt advokatmat i Patentstyret.

– Det er ikke strid om hvem som skal bruke bandnavnet, det er penger det er snakk om. Om de skal økonomisk kompensasjon for oppbygging av varemerket Highasakite. Vi er uenige om dette, men det er helt fair at de kjemper for det de føler er deres rett. Det går an å være uenig om noe, men likevel forstå hverandres synspunkt. Det er synd om dette skal ødelegge for de flotte opplevelsene vi har hatt sammen i mange år, sier Håvik.

Fortiden som indianer

Det har vært hektiske år, med Highasakite som front for en bred norsk popsuksess internasjonalt de siste fem-seks årene.

– Det virker lenge siden jeg spilte harpe og hoppet rundt i indianerkostyme på en scene pyntet med fjær.

– Indianereffektene fra fire-fem år siden ville ikke gått i dag?

– Nei det er trist å tenke på, at jeg har gått rundt og vært rasist uten å ane det, smiler Ingrid Helene Håvik.

Etter tredjealbumet «Camp Echo» følte hun selv på nedturen. At de fem sammen ikke klarte å ivareta intensjonene i låtene hun skrev. Så kom samarbeidet med Stargate i låten «5 Million Miles».

Prøvde samarbeid med Stargate

– Det var et helhjertet forsøk, kanskje de klarte å få oss på rett spor, ettersom vi ikke fikk det til selv. Det var kjempekult å jobbe med Stargate, angrer ikke på det, sier hun.

Det nye materialet produserer de selv.

– Jeg har lyst til å være i band, ikke jobbe som soloartist, men samtidig ha sterkere kontroll med sluttproduktet. Trond som sparringpartner fungerer utmerket, sier Ingrid. De er inne i sin boble, fullstendig opptatt av musikken. Men så kommer det med jevne mellomrom skriverier om stridigheter innad i bandet.

– Jeg så ikke for meg oss som en type band det er gøy å skrive sladder om. Er dette virkelig interessant? Det har fascinert meg

– Og frustrert deg, kanskje?

Mellom hver katastrofeartikkel

– Det har ikke vært kult. For hver avisartikkel har vi gravd oss ned. Så har vi dukket opp til overflaten og jobbet som vanlig til det kommer noe nytt. Heldigvis har det gått ganske lang tid mellom hver katastrofeartikkel, sier Håvik, før hun igjen gjør seg klar til dagens øvingsdont.

Det er tydelig at det er lagt planer for både albumutgivelse og turnering, og at musikerne som har vært med i studio nå og skal utgjøre turnéband når det blir aktuelt. Men bare som innleide musikere, ikke som fullverdige bandmedlemmer. Hvem disse er, og når ev. album og turné skal skje, vil ikke Ingrid ut med foreløpig.

– Men du skal ha vanlig fødselspermisjon?

– Eh, svarer jeg på det, røper jeg vel tidspunktet vi setter i gang, ler Ingrid Helene Håvik.

Denne saken ble først publisert i Adresseavisen