En storkommune som per i dag er et faktum. En storkommune som vil få flere organisatoriske og økonomiske utfordringer, noe de fleste er oppmerksom på. Dessverre er det et viktig punkt som har gått «hus forbi» de fleste av innbyggerne i nåværende Ålesund kommune, nemlig administrasjonsspråk!

Ålesund er per i dag språknøytral. Det vil si at ansatte i kommunen og innbyggere selv kan velge om de vil benytte bokmål eller nynorsk. Ja noe så enkelt som å få velge et skjema med den målformen du selv vil bruke, skal derfor være tilrettelagt. Å være språknøytral er etter våres mening både inkluderende, moderne og fornuftig.

Noen få nynorsk-entusiaster jubler. Nye Ålesund kommune skal i henhold til intensjonsavtalen benytte nynorsk som administrasjonsspråk. Dette var det styringsgruppen (nå kalt fellesnemnda), som var representert av fem personer fra hver kommune, som bestemte. Nåværende Ålesund kommune vil utgjøre omtrent 70 prosent av Nye Ålesund kommune med tanke på innbyggertall og ansatte, men var representert med kun fem personer i styringsgruppen, noe som ga resultatet nynorsk som valgt administrasjonsspråk. Småkommunene fikk med andre ord «valse over» nåværende Ålesund, og ikke ta hensyn til at det store flertallet av innbyggerne i Nye Ålesund kommune benytter bokmål. Mange er likegyldige til administrasjonsspråk, noe som er forståelig da det ikke er lett å se hvordan det vil påvirke hverdagen om du ikke jobber i kommunen. Dessverre vil endring fra å være nøytral til å bli nynorsk ved tvang, både bli en stor økonomisk byrde for den nye storkommunen og ekskludere majoriteten av dens innbyggere.

Norge totalt sett benytter stadig mer bokmål som skriftspråk, uavhengig av hvor frodig og fin den lokale dialekten er. En fremtidsrettet, moderne, inkluderende og økonomisk retning. Nye Ålesund kommune vil på grunn av styringsgruppens beslutning gå tilbake i tid. Er dette noe du ønsker å betale skatt for? Har du lyst å bli tvunget til å benytte et skriftspråk du ikke ønsker?

Det er derfor viktig å legge press på politikerne, å legge press for å endre administrasjonsspråket fra nynorsk, til nøytralt. La vi sammen kjøre fremover og ikke i revers. Bli med å få endret til nøytralt nå før første virkedag!