På The North West konferansen i formidddag signerte partene en avtale som skal føre til en slik status.

Breiby prosjektleder

– Denne ambisjonen deles med Møre og Romsdal fylkeskommune og Ålesund kommune, som er med å finansiere arbeidet, og jeg er så heldig at jeg får lov til å være prosjektleder, sa Anne Breiby, før signeringen.

– Hvorfor skal vi ha et nasjonalt akvarium og marint senter? Jo, fordi Norge trenger det. Mer enn de fleste nasjoner i verden er vi avhengig av havet og havets ressurser. Kunnskap, kjennskap, forståelse, holdninger og god forvaltning henger sammen.

Unikt sted å vise fram

Hvis det er noe hvalen med plast i magen og alle de tusen som gikk ute og plukket plast i fjæra forteller oss, så er det nettopp dette.

Atlanterhavsparken, som er ett av verdens flotteste landkapsakvarier er et unikt sted for å vise fram og spre kunnskap om livet i havet på en ekte og naturlig måte og gjennom det skape respekt og fortåelse for at hav og marine ressursesr må bevares og brukes bærekraftig. Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål nr. 14.

Mer enn å spre kunnskap

Breiby understreket at en slik nasjonal status betyr mer enn å spre kunnskap. – Det handler også om å utforske og skape nytt. Derfor denne samarbeidsavtalen.

Atlanterhavsparken skal ikke bare være et unikt sted for å formidle kunnskap om livet under vann. Det skal også være et unikt sted for å utvikle ny kunnskap. Arbeidet med å få dette til starter her og nå, understreket hun.

Internasjonale forskere

Avtalen innebærer at partene sammen skal se på hvordan Atlanterhavsparken skal kunne utvikles som en forskningsfaslitet og bli et aktivum for den marine forskningen i vår region. Men mer enn det. Om det også kan tilbys som forskningsfasilitet for internajsonal forskning, samt i undervisningsøyemed, sa Breiby.

Illustrasjonsfoto: Hogne Bø Pettersen