– Det må skapes en attraktivitet omkring Sørsida for at det skal bli lønnsomt å bygge, sier administrerende direktør Jan Petter Larsen i Wenaas kapital.

I et innlegg under konferansen The North West fredag ettermiddag, helte han litt kaldt vann i blodet på de mest entusiastiske pådriverne for utbygginga «indrefileten» i Ålesund, sjøområdet sørvest for rådhuset.

Arkitektkonkurranse

Det har allerede gått tre år siden reguleringsplanen for området ble vedtatt, og mer enn fem år siden danske Jaja Architects vant arkitektkonkurransen med sitt forslag «Sundbyen».

I ettertid har blant annet fylkeskommunen vedtatt en ny skolebruksplan for Ålesund som innebærer å samle blant annet kultur- og kreative fag i et nytt bygg på Sørsida. Ålesund vg. skole skal dele tak både med den kommunale kulturskolen og Teatret Vårt i det som går under navnet Sørsidebygget i kulturhavna.

– I dag er det mangt mer lønnsomt å investere i leiligheter på Moa enn i Ålesund sentrum. Jeg tviler på at utenbys investorer vil bruke penger på Sørsida, mente Jan Petter Larsen, og underbygde det med egne tall. Han streket under at forutsetningen for å lykkes er tillit mellom det offentlige og private investorer.

Stor jobb

Under en panelsamtale sa Bygge- og eiendomssjef Per Olaf Brækkan i Møre og Romsdal fylkeskommune seg enig.

– Det offentlige har en stor jobb å gjøre før investorene blir interessert i å bygge ut. Det gjelder å legge til rette for urbane kvaliteter og kommunikasjoner, menter Brækkan, som håper vedtaket om samlokaliseringen av skole- og kulturinstitusjoner kan bidra til å gjøre området attraktivt.

– Bypakken vil bidra til å bedre infrastrukturen på Sørsida, sa ordfører Eva Vinje Aurdal, som hevdet hun var minst like utålmodig som alle andre for å fullføre prosjektet.

Mer i høyden?

I flere innlegg under konferansen fredag ettermiddag fikk tilhørerne høre om suksesshistorier både fra Århus i Danmark og Bjørvika i Oslo. Styreleder Knut Flakk i The North West tok ordet fra sidelinja og mente reguleringsplanen burde revideres, blant annet for å kunne bygge mer i høyden.

– Det vil øke lønnsomheten i utbygginga for private investorer, mente han.

Plan- og bygningssjef Ole Andreas Søvik i Ålesund mente fra sidelinja at man i utgangspunktet burde utarbeide en forretningsidé for Sørsida, men man må ta hensyn til de kvaliteter som en by som Ålesund krever.

Også framtidige brukere drømmer om hva man kan skape i det nye Sørside-bygget.

– Vi er allerede godt i gang med å fylle det med innhold, sier utviklingsleder Ole Reinlund ved Ålesund vgs.

Adm.dir. Jan Petter Larsen i Wenaas Kapital, som har bygget Quality Hotel Waterfront, mener det offentlige og private må spille på lag for å kunne bygge ut Sørsida. Foto: Johan Behrentz