– Jeg vil heller være ordføreren som satsa og satsa og ikke vant alt, enn den som ikke satsa, sa ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal til Sunnmørsposten ei ukes tid før The North West gikk av stabelen. I ettertid kan man trygt slå fast at satsinga var frisk.

Hvor mye ordføreren har vunnet og hvor mye hun har tapt, gjenstår imidlertid å se.

I forkant av konferansefestivalen fikk hovedtrekkplasteret, Richard Florida, også kalt urbaniseringens superstjerne, mye oppmerksomhet. Ikke så rart, kanskje, siden det kostet 1.500 kroner å få se den amerikanske akademikeren på scena i Parken kulturhus.

Undertegnede har tidligere skrevet at de skreddersydde løsningene glimret med sitt fravær i Floridas foredrag. Når det er sagt kan det likevel hende noen fikk seg en matnyttig oppvåkning av ideene hans.

The North West var uansett veldig mye mer enn Richard Florida. I det hele tatt hadde konferansefestivalen et så tettpakket program at man som publikum fikk et luksusproblem når det gjaldt å velge hva man skulle prioritere å få med seg.

Mye av det var en kilde til inspirasjon, et inntrykk jeg er sikker på at jeg deler med mange. I tillegg er det sannsynlig at The North West har fungert sammensveisende på Region Ålesund. Man blir som kjent tettere knyttet til hverandre om man jobber sammen mot et felles mål. Opplever man noe positivt i lag, er det ekstra bra. Slik sett kan det hende at konferansefestivalen bidrar til et godt samarbeidsklima ikke bare i Nye Ålesund, men i hele regionen.

Videre: Hvor mye har The North West kostet i kommunal arbeidskraft? Her har alt fra ordføreren til kommunikasjonsavdelingen og økonomi (vil jeg tro) lagt ned betydelige arbeidstimer. Og hvor mye har vi brukt til å leie inn arbeidskraft? Som lønna til prosjektleder Maria Carmona og en hel rekke andre innleide bidragsytere.

Viktigst av alt: er det riktig at kommunale ressurser skal brukes til dette? Kan satsingen gå ut over det som er kommunens primære oppgaver, som helse og skole?

Mens mange fortsatt er i lett ekstase etter den flotte trappevandringen og konserten på Fjellstua lørdag kveld, som for øvrig var Norads arrangement, tar jeg nå på meg rollen som den kjedelige party pooperen ved å stille disse spørsmålene. Men de må stilles. Og styret må svare. Skal det skapes troverdighet rundt økonomien til The North West er full åpenhet det eneste riktige.

Som regionavis er vi nødt til å stille kjipe spørsmål. Vi er nødt til å se på The North West med et kritisk blikk. Rett og slett fordi det er et arrangement som er initiert, og delvis finansiert, av det offentlige.

Skal vi sette av fire dager, og ganske mye penger, til inspirasjon hvert år framover, må satsingen bære frukter.

Og det må dokumenteres.