Det opplyser Ekornes i en børsmelding.

Bedringen i driftsmargin skyldes lavere tap fra valutasikringer, omsetningsøkning, i tillegg til kostnadsreduksjoner, skriver de.

- Driftsresultatet endte på 134,6 millioner kroner, opp fra 75,9 millioner kroner i første kvartal 2017. Justert driftsresultat var NOK 104,9 millioner i første kvartal 2017.

Økt omsetning

Omsetningen endte på 828,9 millioner kroner i kvartalet, opp tre prosent fra tilsvarende periode i fjor. Økningen er i hovedsak drevet av valutakontrakter og periodiseringer. Den underliggende salgsutviklingen har vært blandet, der Stressless® er noe ned, mens utviklingen for IMG har vært stabil.

IMG har hatt en spesielt god ordreinngang i perioden og har ved slutten av kvartalet høy ordrereserve.

- Det er gledelig å se at vårt langsiktige arbeid med å utvikle av salgs- og distribusjonsapparatet for Stressless og IMG i USA gir resultater. Aktivitetsnivået i første kvartal var høyt og farten inn i andre kvartal tyder på en god utvikling også fremover. I Europa jobber vi hardt med å snu den svakere utviklingen og det er igangsatt en rekke salgsfremmende initiativer både på produkt og distribusjonssiden, noe som har gitt tegn til bedring mot slutten av kvartalet, sier Olav Holst-Dyrnes som er konsernsjef i Ekornes.

- Vi begynner nå å se effekten av at de tre år gamle valutasikringskontraktene utløp i dette kvartalet. Det har vi sett frem til. De siste årene har disse påvirket driftsresultatet negativt i betydelig grad. Med dagens valutasituasjon vil dette bedre driftsresultatet med om lag 90 millioner i 2018 dersom vi sammenligner med det justerte driftsresultatet i fjor. Sammenligner vi med rapportert driftsresultat i fjor er bedringen i år rundt 180 millioner kroner, sier Trine-Marie Hagen som er finansdirektør i Ekornes.

Konsernets samlede ordreinngang var på 943 millioner kroner i perioden, en økning på åtte prosent fra foregående kvartal. Oppgangen er i hovedsak drevet av USA, men også utviklingen i de asiatiske er positiv. Ordrereserven ved utgangen av kvartalet var på 405 millioner kroner, en økning på 83 millioner kroner fra tre måneder tidligere.

Utbytte

Styret i Ekornes ASA har foreslått for generalforsamlingen å utbetale et ordinært utbytte for regnskapsåret 2017 på NOK 6,00 per aksje.

- Ekornes har en ambisjon om å gi god avkastning til sine eiere. Dette skjer i en kombinasjon av økte aksjeverdier og utbytte. Stabilt gode resultater og sterk kontantstrøm har over tid har gjort det mulig å betale et godt utbytte til selskapets eiere, avslutter Olav Holst-Dyrnes.