(Romsdals Budstikke:) Med Bent Høie som øverste pådriver, kjører Helse Midt-Norge med stramme tøyler i et målrettet løp for å sikre god hjelp til folk med psykiske lidelser og rusproblemer.

Som del av dette arbeidet, har Helse Møre og Romsdal, St. Olavs og Nord-Trøndelag levert inn hver sin plan for hvordan de skal oppfylle den gylne regel: at veksten i psykisk helsevern og rusbehandling skal være høgere enn i somatikken.

– Gir ikke et godt nok bilde

Planene er riktig nok på et tidlig stadium, men Helse Midt gjør allerede nå klart at de ikke er fornøyd med dem så langt.

Innfrir på ventetid

Ordet «måleparametrene» viser til at flere forhold avgjør om den gylne regel innfris, som ventetider, generell aktivitet, antall polikliniske besøk og kostnader.

I sin kritikk av planene så langt, skriver Helse Midt bla a:

«Sykehusforetakene har i liten grad lagt en plan for å måle effekt av igangsatte tiltak eller tidsplan for gjennomføring av disse.»

Derfor skal Helse Midt standardisere planene så de får en god nok oversikt på et tilstrekkelig detaljert nivå til å kunne følge med på hva som skjer.

Innfrir delvis på ventetider

I sakspapirene til torsdagens styremøte går det fram at regionen som helhet innfrir den gylne regel målt i ventetider i psykisk helsevern for både voksne (VOP) og barn (BUP).

For rusavhengige har imidlertid ventetidene utviklet seg i feil retning så langt i år.

Innfrir ikke på aktivitet

Hva gjelder poliklinisk aktivitet, har veksten i VOP og BUP vært lavere enn i somatikken. Det betyr at den gylne regel ikke er innfridd på dette punktet så langt i år.

Stor mangel på fagfolk

Som kjent bidrar den store mangelen på psykologer og psykiatere til at folk med psykiske lidelser og rusavhengige ikke får så mye hjelp som de trenger. På sist møte i Helse Midt, kom det f eks fram at Helse Møre og Romsdal alene mangler 23 psykologer og psykiatere.

Det er underskudd på disse faggruppene i hele Norge, i Skandinavia og i Europa generelt. Dermed er det en stor utfordring å rekruttere og beholde disse faggruppene.

Rekruttering er bare ett av en hel rekke tiltak som skal prøves for å sikre bedre hjelp for de nevnte pasientgruppene.

Somatikken øker og øker

Når kravet er at psykisk helsevern og rusbehandling skal vokse mer enn somatikken, blir oppgaven særlig vanskelig når aktiviteten i somatikken øker mer enn planlagt. Og det gjør den. I januar, februar og mars var aktiviteten i somatikken 0,6 prosent høgere enn planlagt i Helse Midt-Norge.

Med andre ord: vi bruker stadig mer på kroppens helse, og henger etter i satsingen på sinnets helse og rusbehandling.

Følger tett med