Disse studentbedriftene sikret seg NM-billett

Plarva Solutions SB og Biorest SB fra NTNU i Ålesund er klar for NM for studentbedrifter.

NM-BILLETT: Studentbedriftene Plarva Solutions SB og Biorest SB fra Høgskolen i Ålesund er klar for NM for studentbedrifter.  Foto: Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal

Nyheter

Studentbedriften Plarva Solutions SB jobber for å løse problematikken med marin plastforsøpling. Ideen ble så godt mottatt da Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal nylig arrangerte Fylkesmesse for studentbedrifter i Ålesund at de ble kåret til beste studentbedrift.

Totalt åtte studentbedrifter fra NTNU i Ålesund deltok i konkurransen.

Forretningsideen til Plarva Solutions SB handler om en plastspisende larve.  Nyere forskning viser at voksmøll-larver spiser slik plast, og at larven har bakterier i tarmen som bryter ned plasten. Målet er at larven skal bidra til å løse problematikken med marin plastforsøpling. Dette gjennomføres ved hjelp av en banebrytende innovasjon hvor mikroorganismer bryter plasten ned til biodrivstoff.

LES OGSÅ: – Denne larven spiser plast

– Denne bedriften har høy sannsynlighet for vekst og har realistiske ambisjoner både nasjonalt og internasjonalt. Bedriften har vært god på nettverksbygging som er avgjørende i en oppstartsfase. Bedriften har utviklet en realistisk og god forretningsplan og derav potensiale for avkastning, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Plarva Solutions SB består av sunnmøringene Helene Emdal Loland og Maria Dahle Bekjorden, i tillegg til Margrethe Norland og Ella Dombu.

Gevinsten for å gå til topps er blant annet å være kvalifisert for NM for studentbedrifter i Oslo i juni. Bedriften får dessuten 5000 kroner, billetter til InnoTown og dekket reise/opphold til NM.

- Biorest mest størst internasjonalt potensial

Med seg til Oslo får Plarva Solutions SB følge av studentbedriften Biorest SB. De kåret til vinnere i klassen størst internasjonalt potensiale. De vant også klassen best samarbeid med næringslivet.

Biorest tanke er å bruke krabbeskall i hundemat og kattemat.

– Løsninga i dag er å dumpe tonnevis med skall. Dette er egentlig i strid med reglementet, men det gis dispensasjon. Vi har funnet en måte å utnytte krabbeskallet, og vi jobber med å skape næringsrike og smaksfremmende tilsettingsstoffer. For øyeblikket ser vi på verdien dette kan skape for spesielt hunder og katter, sier daglig leder Sandra Helen Pedersen.

Juryen begrunner det internasjonale potensialet på følgende måte:

– De har funnet et høyverdiprodukt skapt av et avfallsprodukt, som igjen kan tilsettes i et allerede eksisterende produkt. Et stort marked med god betalingsvilje, nasjonalt som internasjonalt, slår juryen fast.