10. april kom Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV, kemner og politi på uanmeldt tilsyn i eneboligen. Her fant de tre arbeidere. Først ville ingen av dem fortelle hvem de arbeidet for, men etter hvert opplyste to at de utførte arbeid for en venn, mens den tredje sa hun ikke gjorde arbeid, står det i tilsynsrapporten. De opplyste at det var Robert Dmowski som fortalte dem hva de skulle gjøre. Han driver enkeltmannsforetaket Robert Sula Renovering Robert Dmowski.

Tilsynet avdekket følgende:

* Ingen av arbeidstakerne hadde HMS-kort tilknytta Sula renovering.

* Arbeidstakerne fortalte at de ikke fikk lønn for arbeidet, da de kun hjalp en venn.

* På spørsmål på om arbeidstakerne skrev timeliste, svarte daglig leder at «han håpte det».

* De hadde ikke arbeidsavtaler.

Ifølge Arbeidstilsynet utførte alle tre renoveringsarbeid: «to holdt på å legge terrassebord, mens den tredje kostet inne».

Kan bli full stans

Sula renovering har fått flere pålegg om å ordne opp, med ulike frister for å sende inn dokumentasjon. De har ikke gitt svar innen den første fristen, som var 25. april og som gjaldt manglende HMS-kort. Arbeidstilsynet vil derfor vedta å stanse all aktivitet i virksomheten, dersom de ikke mottar relevant dokumentasjon som oppfyller vilkårene i pålegget. Stansen gjelder fra 30. april.

Også Sula bygg har fått varsel fra Arbeidstilsynet om at de vurderer å gi virksomheten pålegg, med svarfrist innen 14. og 28. mai. Det er Sula bygg som er hovedentreprenør, og som har leid inn Sula renovering.

– Handlet i god tro

– Sula bygg leide inn Sula renovering på grunn av at vi hadde sjukdom hos to ansatte. Vi hadde avtale med Robert Dmowski om at han skulle utføre noe av arbeidet på eiendommen. Han har vært leid inn hos oss tidligere, og har vært aleine i virksomheten. Derfor var det nytt og overraskende for meg at han hadde med seg flere ansatte denne gangen, sier Geir Helge Johannesen i Sula bygg. Ifølge Johannesen er arbeidet som Dmowski skulle gjennomføre estimert til 120.000 kroner eks. moms.

– Da skulle han bygge opp veranda og gjøre diverse arbeid innvendig. Totalt antall timer var estimert til 280. Det var beregnet en timepris på ca. 430 kr pluss moms. Det er prisen som ligger i markedet, tenker vi, sier han. Ifølge lova har Sula bygg ansvar for at underentreprenør skal ha papirene i orden. Johannesen mener at Sula bygg har handlet i god tro.

– Jeg har tatt opp saka med Dmowski, og han skulle ordne opp i det papirmessige. Jeg fikk inntrykk av at alt var i skjønneste orden når det gjelder bestilling av HMS-kort, kontrakter og lønn, sier Johannesen.

Sunnmørsposten har siden tirsdag forsøkt å komme i kontakt med Robert Dmowski. Han har ikke svart.

Akrim-samarbeid

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Inger Marie Seth, vil ikke kommentere enkeltsaka utover det som står i rapportene. Hun forteller at tilsynet var en del av akrim-samarbeidet i Møre og Romsdal, der seks etater har skrevet under en samarbeidsavtale og gjennomfører felles kontroller for å avdekke og bekjempe arbeidslivskriminalitet.

– Vi gjennomfører kontroller både på eget initiativ og etter tips, sier hun.