Like bak sitter Bjørn Kårvatn i kostetraktoren. De to arbeider i Veidekke og har en viktig jobb nå som snøen også har forsvunnet på Digerneset – nordre Sunnmøres nye handelssentrum.

For det popper opp nye butikker nesten for hver gang man er innom her i Skodje.

ÅPNINGSKLARE: 2. mai åpner Fargerike butikk på Digerneset. Fra venstre Veronica Kjerstad Hildre, Jan Helge Nielsen og Joakim E. Strand. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Fargerike Digerneset åpner dørene allerede 2. mai. Om noen måneder kommer Apotek 1 og Vinmonopolet hit.

Og arbeidet med bygget til Coop Obs Bygg og Coop Extra er også kommet i gang.

– Og mer skal det bli, blant anna kommer Polarbad, sier Jan Petter Larsen, administrerende direktør i Wenaas Kapital.

COOP: Her kommer bygget som Coop Obs Bygg og Coop Extra skal inn i. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Brages Bilforretning

– Etter hvert kommer også Brages Bilforretning hit, med Toyota, BMW, Lexus og Mini.

Wenaas Kapital er for øvrig selskapet som sammen med Møller Eiendom står bak utbyggeren Digerneset Næringspark AS. Noen som allerede er på plass her på det 400 mål store området og har kommet godt i gang, er Spar Kjøp – forretninga som mange av oss kjenner best fra postordremarkedet.

Men de har også butikker. På Digerneset ligger den eneste mellom Førde og Kristiansund.

– Vi hadde et ærend i Ålesund i dag, og da ville vi samtidig ta oss en tur hit. Det er jo artig å ta seg en runde. Før måtte vi skrive til Bergen om vi ville handle hos Spar Kjøp.

Det sier to som for lengst har oppdaga butikken i Skodje, søstrene Jorun Løvøy fra Tjørvåg og Hallbjørg Hide fra Gjerdsvika.

– Vi har vært her før også. Og vi handler mest på impuls, både slikt som vi trenger – og slikt som vi ikke trenger, ler damene – før de begynner å kikke på klær til barnebarna.

De to regner med at den foreløpige tomme handlevogna kommer til å fylles opp etter hvert.

– Klær og kosmetikk er ei stor og viktig varegruppe hos Spar Kjøp, sier butikksjef Birgit Innselset.

Festdrakter

Akkurat nå, rett før vi skriver mai, er det likevel festdrakter som er den store salgsvaren.

Det er ingen som bor her på Digerneset Næringspark. Det er ingen som går til og fra butikken. Alle kommer med bil.

– Det er ingen ulempe å ha butikken her. Dette er jo midt imellom flere tettsted, og har bygd seg opp til å bli et viktig knutepunkt, mener Birgit Innselset.

FESTSTEMNING: Birgit Innselset, daglig leder i Spar Kjøp, forteller at nå er det festdrakter som er i skuddet, noen få uker før 17. mai braker løs. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Spar Kjøp er en stor aktør på Digerneset, med sine 2.600 kvadratmeter, 12 fast ansatte – og sju-åtte ekstrahjelper.

I det hele tatt er Digerneset blitt en stor og viktig arbeidsplass. Det nærmer seg 550 arbeidsplasser nå, forteller Jan Petter Larsen i Wenaas Kapital.

Og de ansatte kommer fra både vertskommunen Skodje og fra alle nabokommunene. Ja, helt fra Romsdal. Det gjør også mange av kundene.

To av dem er Marcus Flate og Elias Finnøy, begge fra Vestnes. De har tatt seg en tur innom Burger King på Digerneset for å få seg en matbit, undervegs til ærendet de har hos Biltema i Breivika.

– Vi er innom her av og til. Det er bra å ha en stoppeplass her, sier de to guttene og bestiller seg mat hos Roksana Golos og Markus Solheim på Burger King.

SULTNE: Mat må man ha. Vestnesingene Marcus Flate og Elias Finnøy bestiller burgere hos Roksana Golos og Markus Solheim på Burger King.

– Det går kjempebra for oss på Digerneset. Det starta rolig, men nå øker salget stadig. Det er under et år siden vi etablerte oss, så vi har ikke noen sammenlignbare tall ennå, sier daglig leder Malgorzata Fisiak Pedersen.

De selger mat og drikke både til de som er her for å handle, forbipasserende – og til mange av dem som jobber her på Digerneset.

Norsk Scania AS var først

De første som etablerte seg her var Norsk Scania AS. Det skjedde i 2009. Siden har de altså fått selskap av Posten Bring, Burger King, Spar Kjøp, Cirkel K, Tesla, Rema 1000, Europris, Maxbo – og MT Food, som forresten snart skal flytte ut fra vogna si og inn i et av byggene her.

Vegg i vegg med Spar Kjøp er det denne uka fullt kjør hos Fargerike Digerneset, som altså åpner 2. mai. Varer og arbeidsfolk fyker rundt omkring i det store bygget.

– Kontrollert kaos, velger butikksjef Joakim Emblemsvåg Strand å kalle det.

I de samme lokalene får også Bergersen Flis plass. Og det blir etablert ei egen Mal Proff Partner-avdeling.

Morselskapet er Nime AS (Malermestrene Nielsen & Mele), som også får tilhold i det samme bygget på Digerneset.

BUSS: Digerneset er blitt et viktig knutepunkt også for dem som skal videre med buss i ei eller anna retning. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Håndverkere

Nime er en av Ålesunds største bedrifter innen håndverk, og har for lengst passert 50 ansatte.

Daglig leder i Nime, Jan Helge Nielsen, forteller at de har stor tro på Digerneset.

– De som bygger ut dette området tenker logistikk, og det er viktig for oss, sier Nielsen.

Det er ti år siden Wenaas Kapital begynte å planlegge det som skulle bli et nytt handelssentrum på nordre Sunnmøre.

– Det var mye som måtte gjøres med området først. Blant anna måtte vi fjerne fjell og et lite vatn. To millioner kubikkmeter med masse ble flytta på og det ble lagt ned 30 kilometer med rør før man kunne begynne å bygge her, forteller Jan Petter Larsen.

– Når Ålesund etter hvert fikk mangel på ledige næringsarealer, så lå Digerneset utmerket til, mener han.

I tillegg til alle bedriftene, er det også etablert kvileplass for vogntogsjåfører her – og Digerneset har sjølsagt fått sitt eget busstopp.

Det er dette busstoppet Paul Arne Koppen og Bjørn Kårvatn fra Veidekke gjør reint akkurat nå. Paul Arne bor i Brattvåg, Bjørn på Vatne.

FØR: Slik så det ut på Digerneset i 2012. Fra venstre daværende ordfører Terje Vadset, samt Jan Petter Larsen og Nils Eirik Wenaas fra Wenaas Kapital. Foto: ARKIV

Reine lysshowet

– Det er imponerende hvordan dette området har forandra seg på få år. Før, når jeg pleide å kjøre forbi her, var det ikke et lys å sjå. Nå er det jo reine lysshowet, sier Paul Arne Koppen.

– Handler dere sjøl her?

– Det hender, både her og på Moa.

– Men vi passer også på å bruke de lokale butikkene våre, legger Bjørn Kårvatn kjapt til.

RYDDIG: Det må se ryddig ut også utendørs, om kundene skal trives. Renathe Holm Arntsen hos Spar Kjøp tar seg derfor en rydderunde på plenen utenfor. Foto: Nils Harald Ånstad