Utfordrer Ålesund-russen til å bli landets mest miljøvennlige

Gratis frokost eller kanskje heller gratis lunsj? Slik vil A. Oksnes Yrkesklær og Profil takke noen av russen som samler og leverer plast i containeren de har satt opp.

Fra snorklippinga mandag, f.v.; Frank Røsvik fra Ålesund vgs, varaordfører Tore Johan Øvstebø, initiativtaker Yvonne Haagensen hos A. Oksnes Yrkesklær og Profil, Daniel Blindheim fra Ålesund vgs, Linn Holst-Dyrnes fra Fagerlia vgs og Silje Voergaard Blindheim fra Spjelkavik vgs.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

- Det er nøyaktig ei uke siden jeg kom på det. Jeg satt og så «Planet plast» med programleder Line Elvsåshagen på NRK - og tenkte: Hva kan jeg gjøre?

Det sier daglig leder Yvonne Haagensen hos A. Oksnes Yrkesklær og Profil i Ålesund.

Mandag blei idéen hennes realitet. Med russ fra flere av de videregående skolene i Ålesund til stede og varaordfører Tore Johan Øvstebø som plast-snorklipper, blei den lukka containeren som er satt opp ved forretninga i Røysegata, offisielt åpna.

- I containeren er det meninga at russen skal samle plast fra eget bruk, så vel som fra gata. Posene som puttes i den merkes med mobilnummer, og annenhver dag vil vi trekke ut en vinner som får et klapp på skuldra i form av for eksempel en gratis frokost eller en gratis lunsj, forteller Haagensen.

- Vi har med flere andre bedrifter som samarbeidspartnere, og på samme måte som fra vår side er bidraget deres gratis, legger hun til.

Samtlige videregående skoler i Ålesund deltar, og knytta til opplegget har de laga en egen hashtag - #russ18bryrseg. Det blir også jobba med en egen miljø-russeknute.

- Når det gjelder hashtaggen er tanken at bildene som blir delt skal være med og skape engasjement. I kommunen, i fylket - og gjerne også at russ i heile landet henger seg på. Lokalt vet jeg at russen ved Haram vgs. alt har signalisert interesse for opplegget vårt, sier Yvonne Haagensen.