– Resultatene er veldig spennende, sier daglig leder ved Sunnmøre MR-klinikk, Kjell-Inge Gjesdal til Sunnmørsposten.

– Treffsikkerheten for tilsvarende standard undersøkelser ved norske sjukehus er 65 prosent, påpeker han.

Programvare og metode

Sunnmøre MR-klinikk har utviklet metoden og i samarbeid med professor Atle Bjørnerud i Oslo har de utviklet programvare som analyserer bildedataene.

– Om dette blir en standard metode kan den bli en gamechanger: en grunnleggende ny måte å undersøke kreftpasienter på. Det er det vi håper på, sier Gjesdal til Sunnmørsposten.

Brystkreft

Det begynte med diagnostisering av endringer i brystet.

– For noen år siden utvikla vi en teknikk på brystkreftmetodikk der Endre Grøvik skrev sin doktorgrad på et datamateriale som var tatt opp ved Universitetssykehuset i Stavanger, anvendt med teknikken vi utvikla her og som ga veldig spennende resultater.

Ikke minst klarte vi å skille nesten 100 prosent den vanligste godarta brystendringen fra den vanligste ondarta. Og det er en stor problemstilling i vanlig mammografi, forteller Gjesdal.

A-hus ville teste på tarmkreft

– Resultatene vi hadde førte til en nysgjerrighet fra andre grupper som jobbet med andre kreftformer.

Da dukket A-hus opp med spørsmål om vi kunne bruke denne teknikken på tarmkreft. – Vi begynner å få resultatene på det. Veldig spennende, sier han.

Nå testes metoden og programvare både på prostatakreft- og tarmkreftpasienter.

Hollendere interessert

Gjesdal forteller at teknikken vakte stor interesse da han presenterte materialet på et møte i Amsterdam i januar i år. Nå vil det hollandske kreftforskningsinstituttet i Amsterdam teste dette ut i forbindelse med stråleterapi i kombinasjon med MR.

– Jeg tror det er bare to-tre slike maskiner i hele verden der du både kan ta MR-bilde og bestråle pasienten samtidig, tilføyer Gjesdal.

Tilpasset stråledose

– Metoden kan for eksempel fortelle hvilken del av svulsten som skal bestråles så og så mye, og hvilken del som kanskje trenger mindre stråling. Begrepet i faget kalles «dose painting».

Fra oss får du et kart som viser at biologien inne i svulsten er forskjellig. Dette kan være svært viktig for hvilken behandling pasienten skal ha. For pasienter med den formen for tarmkreft vi har sett på innebærer spredning som regel stråleterapi og cellegift. Har svulsten ikke spredd seg, blir den fjernet ved kirurgi. Kartet vårt er 90 prosent nøyaktig.

Avtale med sjukehus i Korea

Metoden og programvaren skal også benyttes på et tredje område, prostatakreft.

– Vi har inngått avtale med Kuyng Hee University Medical Center i Seoul der de vil forske på metoden i forbindelse med prostatakreft.

Dette vil igjen gi oss et stort forskningsmateriale å jobbe med, påpeker han.

Ledig forskningskapasitet

1. juni har MR-klinikken ikke lenger noen avtale med Helse Midt-Norge.

– Vi har stort sett hatt avtale i 15 år. Avtalen med Helse Midt-Norge utgjorde ca. 75 prosent av omsetningen. Nå får Aleris det markedet vi og Medi 3 hadde før, opplyser Gjesdal.

Nå er Sunnmøre MR-klinikk på jakt etter nye områder.

Ved sjukehus som forsker på MR er det et problem for forskerne å finne tilgang på ledig maskin. Vi har forskningskompetansen, vi har masse ledig tid for all forskning innen MR. Vi ønsker å selge tid på MR, sier Gjesdal.

– 6–7 minutters opptak gir veldig mye ulik informasjon som det ikke er mulig å se med det blotte øye. Du må bruke datamaskin for å hente ut denne informasjonen, sier Gjesdal. Foto: Marius Simensen