– I hele debatten om felles renseanlegg på Kvasneset har jeg forsøkt å forholde meg saklig. Men i kveld er vedtaket fattet og jeg er så knust, sjokkert og fortvilet at det ikke er mulig å være saklig. Se for deg at du ønsker å la barna dine få vokse opp på en nydelig og fredfull plass, aka Kvasnes. Se for deg at denne idyllen blir brutt av et gigantisk renseanlegg for 70.000 personer noen meter fra din nybygde enebolig.

Slik begynner Silje Aarflots Facebook-status torsdag kveld, etter at politikerne i Sula kommunestyre og Ålesund bystyre gav sitt ja til å bygge felles kloakkrenseanlegg i nabolaget hennes.

TUNNELINNSLAG: Noen av beboerne på Kvasneset viste fram hvor innslaget til tunnelen inn til fjellanlegget vil ligge, da Sunnmørsposten besøkte nabolaget tidligere i vinter. Foto: Marius Simensen

Letta ordfører

Ordfører i Sula, Jim Arve Røssevoll, er på sin side letta over at bystyret i Ålesund ville gå videre med planene om et fellesanlegg med Sula.

– For å si det sånn, så var jeg veldig spent i kveld. Nå vant miljøet. Det er bedre for miljøet at vi får et stort renseanlegg og at det går til en god resipient. Dette er både framtidsretta og fornuftig, og også bedre for økonomien, sier Røssevoll.

I Sula var kommunestyret splitta i saka: Mens et stort flertall på 25 mot 2 stemte for et samarbeid med Ålesund, var det med knappest mulig margin at Kvasneset blei peikt ut som plassering for et renseanlegg i fjellet. Dette blei vedtatt med 14 mot 13 stemmer.

Et mindretall ønsket at man skulle se på alternative plasseringer og utsette avgjørelsen om lokalitet til neste kommunestyremøte.

– Det hadde ikke vært mulig å utrede alternative plasseringer på fire uker når vi har brukt et år på rapporten som peker mot Kvasneset, sier Røssevoll.

Saka fortsetter under.

For det haster veldig å få på plass et renseanlegg:

– Sula kommune er en av to kommuner i Norge som ikke har godkjent renseløsning for kloakken sin. Dette skulle ha vært ferdig i 2015. Så kom jo henvendelsen om et samarbeid fra Ålesund, og nå har det gått to år på utredninger og saksbehandling. Det er veldig positivt at ikke alt dette arbeidet har vært forgjeves, sier ordføreren.

HASTER: Kommunalsjef Jørn Agersborg (t.h.) og ordfører Jim Arve Røssevoll i Sula. Sula må ha på plass en godkjent reguleringsplan for et nytt renseanlegg innen 1. desember for å unngå dagmulkter fra Fylkesmannen. Foto: Nils Harald Ånstad

På Kvasneset er Aarflot på sin side bekymret for framtida. For flere år med anleggstrafikk, sprengning og støy fra arbeid, og for at de må velge mellom å selge boligen til redusert pris, eller bo i kloakkstanken.

Beboerne på Kvasneset mener det ikke er utreda godt nok hvor kloakken vil havne, eller hvor store de endelige kostnadene vil bli.