Mohammad Aljad smiler blidt der han rusler ute i skogen på uteområdet til Fjelltun barnehage.

Det er godt og varmt, sola skinner, det er sommer i lufta og fyr på bålet, der pinnebrødene ligger i sirkel. På bordet står skåler og fat med mat fra Kongo, Syria og Eritrea.

Noen står og spiser, noen sitter rundt bålet mens andre løper rundt i skogen og leiker gjemsel. Det er god stemning.

Tirsdag var 12 flyktninger, alle tilknyttet Voksenopplæringssenteret i Ålesund, med eldstegruppa i Fjelltun barnehage på utedag. Med medbrakt niste.

– Alle kommer fra land hvor det er vanlig å lage mat over åpen ild. Så jeg tenkte, hvorfor i all verden skal vi stå her å grille pølser. Når det gjelder matlaging er det vi som har noe å lære av dem, ikke omvendt, sier Inger Bakke, som vikarierer for aktivitetslederen i Ålesund Friluftsråd.

Det er de som har satt i gang turopplegget, som skal bidra til integrering gjennom praktiske aktiviteter.

Utenkelig

– Jeg har en norsk venn som har hund, og vi går en del på tur, også på fjellet. Å gå tur gjør meg frisk, både i kropp og sjel. Og jeg sover bedre, sier Mohammad, som har bodd i Ålesund i halvannet år.

– Veldig bra, snille barn, og så er det varmt og godt, smiler Seble Hagos fra Eritrea, som sitter og snakker med Astrid og Annie fra barnehagen.

– Dette handler om fellesskap, mestringsglede, helse og lærerike samtaler. Vi tror det er lettere å forstå norske forhold og norsk kultur på denne måten, enn når det står skrevet på ei tavle.

GOD PRAT: Mohammad Aljad og Guro Haddal fant tonen på utedagen.

– Noen lurer også på om de risikerer å møte på elefanter eller løver, eller krokodiller i vannet. Det er ikke så rart, de kjenner ikke til forholdene de kommer til.