– Det er skummelt når skolen velger å ikke orientere foreldre og elever om alvorlige hendelser som skjer på skolen. Det bidrar til spekulasjoner og frykt, sier FAU-leder Helga Krogsæter Ytrebø.

– Vi forventer også at skolen følger opp ofrene for kriminelle handlinger på en god måte, sier hun.

Filmet vold mot medelev

Tidligere i vår ble en elev ved Spjelkavik ungdomsskole utsatt for vold fra en jevnaldrende medelev. Gutten ble dratt i bakken, slått, sparket og spyttet på. En tredje elev filmet hendelsen med mobilkamera. Siden er filmen spredd videre. I ettertid har mange fått med seg det som har skjedd.

Sammenholdt med andre hendelser over tid blant elever ved skolen, går det rykter om et gjengmiljø i Spjelkavika som skaper bekymring, frykt og redsel.

Foreldrerådet har bedt rektor informere om hvordan skolen håndterer kriminelle handlinger utført av elever i skoletiden og hva skolen gjør for å forebygge slike hendelser.

– Dette ble tatt opp i et møte med rektor, da på generelt grunnlag. Men vi har fått lite eller ingen informasjon fra skoleledelsen om hva som konkret har skjedd, sier Ytrebø.

– Vi har respekt for taushetsplikten, men her føles det som at skolen har lagt lokk på en alvorlig hendelse som åpenbart bidrar til å skape frykt.

FAU-lederen sier at det ikke er første gang at foreldre burde ha blitt informert om alvorlige hendelser på skolen.

– Grusomt at slikt skjer

Hun har selv sett filmen der gutten blir slått og sparket gjentatte ganger mens han ligger nede.

– Det var vondt å se på. Det er grusomt at slikt i det hele tatt kan skje med elever i skoletiden. Jeg skjønner ikke hensikten. Her var det en fillesak som var bakgrunnen. Hvis det er slik at det finnes ei gruppe ungdommer som sprer frykt, så må det reageres, sier hun.

– Vi kan heller ikke ha det slik at elever går rundt og er redde for å si ifra om alvorlige ting, av frykt for represalier, sier FAU-lederen. Hun står fram i avisa etter samråd med de andre i foreldreutvalget.

Politianmeldte elever

Familien til gutten som ble utsatt for vold og filmet, opplever at skolen ikke har fulgt dem opp på noen god måte.

– Vi er ikke engang blitt innkalt til møte hos rektor. Jeg har selv måttet ta initiativ til all kontakt med skoleledelsen. Det skal ikke være slik at foreldre skal måtte presse på for å finne ut hvilke tiltak som blir gjort, sier guttens mor til Sunnmørsposten.

Hun har politianmeldt de to guttene som sto bak volden og filmingen av sønnen.

– Det som skjedde er alvorlig nok. Men måten skoleledelsen har håndtert saka på, gjennom ansvarsfraskrivelse, taushet og manglende oppfølging, har gjort situasjonen tyngre for oss. Vi ble stående alene, sier hun.

Hun er glad for at FAU har engasjert seg. Etter at hun varslet andre foreldre om hendelsen, har familien fått mange støtteerklæringer.

Trygghet på skolen

– Dette handler om at alle elever skal kunne føle seg trygge på skolen. Da må skolen også følge opp forpliktelsene de har overfor ofrene.

Hun mener skoleledelsen må ta på alvor den naturlige bekymringen foreldre og elever opplever når det skjer alvorlige hendelser.

– Det er ikke bare i Oslo at barn og unge blir utsatt for vold, mens dette blir filmet og spredd på sosiale medier. Slikt skjer også i Ålesund. Da må ikke skoleledelsen forsøke å dysse det ned, mener hun.

– Dette må opp og fram og snakkes om på skolen og i hjemmene. Vi er ikke ute etter sympati eller å fremstå som offer. Det viktigste er at flest mulig får vite om uønskede hendelser som foregår på skolen og i fritiden til barna våre. Det kan bidra til å forhindre at andre blir utsatt for lignende, sier hun.

Flere familier

Sunnmørsposten har snakket med andre familier som tidligere har opplevd å ikke bli informert om alvorlige hendelser barna deres har blitt utsatt for på Spjelkavik ungdomsskole. Dette omhandler blant annet vold og trakassering fra medelever. Foreldrene forteller også om store vanskeligheter med å få hjelp fra skolen.

– Vår datter ble fysisk angrepet av en gutt. Vi ble ikke informert om dette av skolen, men fikk tilfeldigvis vite om det ei uke etterpå, via andre foreldre.

Da vi kontaktet skolen, sa de at saka var «blitt tatt tak i» og at de anså seg som ferdig med den. Vi fikk ikke vite hva som ble gjort. Skolen henviste til taushetsplikten og personvernet til eleven som hadde utført handlingen, forteller ei mor.

– Hvorfor skal et barn som slår andre barn beskyttes og følges opp, mens barnet som er offer blir overlatt til seg selv?

– Da går hensynet til den som har gjort noe galt foran tryggheten til vårt barn, sier hun.

En far forteller at hans datter ble plaget av gutter som var stygge mot henne og andre på skolen.

– Vi forsøkte å få hjelp fra skoleledelsen, men opplevde å ikke nå fram, sier han.

Stor skole

FAU-lederen er bekymret over situasjonen ved Spjelkavik ungdomsskole, men sier at uønskede hendelser også skjer på andre skoler.

– Jeg er ikke redd i det hele tatt for å sende barnet mitt på skolen. Spjelkavik ungdomsskole er ikke verre enn andre skoler. Her er det stort sett greie elever og mange dyktige ansatte som tar godt vare på ungdommene. Men det er en stor skole med mange elever, og dermed kanskje også flere hendelser, sier Ytrebø.

Skolen har over 500 elever. FAU-lederen mener at skoleledelsen kan rydde vekk mye ubegrunnet frykt og misforståelser gjennom informasjon og en åpnere dialog med foreldrene.

Bilde fra voldsvideo der en Spjelkavik-elev blir slått, sparket og spyttet på mens han ligger nede. Foto: Privat