– Det er ikke min oppfatning at miljøet ved Spjelkavik ungdomsskole er spesielt i forhold til andre skoler. Tatt i betraktning at skolen er fylkets største, er det svært få episoder der, sier Helland.

– Vi har et veldig tett og godt samarbeid med skolen. De har dyktige miljøterapeuter og et godt apparat for å varsle saker videre, sier han.

Blir aktiv på nettet

Politiets forebyggende avdeling jobber aktivt og målrettet for å forhindre at barn og unge blir utsatt for mobbing, vold og seksuelle krenkelser, og der sosiale medier i tillegg kan bli brukt som verktøy for trusler, hevn eller for å oppnå sosial kontroll.

Politidistriktet får nå eget personell som skal opptre uniformert på nettet, nettopp for å forebygge og bekjempe ulovlige hendelser der.

Forståelse for bekymring

Helland har forståelse for at alvorlige hendelser man får kjennskap til, kan skape bekymring og frykt i et lokalmiljø. Men han mener det ikke er nyttig at ungdom som har begått kriminalitet, blir navngitt i større foreldregrupper.

– Voldssaker er alvorlig

– Vi anser alle voldssaker der barn er involvert som alvorlige, sier politiadvokat Gudrun Kalvatn ved Møre og Romsdal politidistrikt.

Hun bekrefter at politiet mottok en anmeldelse i etterkant av voldsepisoden på Spjelkavik ungdomsskole tidligere i vår. Politiet sitter også på filmen som ble gjort av hendelsen.

– Saka er ferdig etterforsket. Vedkommende som utøvde det vi anser som en kroppskrenkelse er over 15 år. Vi har gjort en grundig vurdering og vedkommende har fått en påtalemessig reaksjon, sier hun.

Politiadvokaten ønsker ikke å gi ytterligere detaljer om den konkrete hendelsen og oppfølgingen av denne, da alle de tre involverte er barn.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi tar alle utilbørlige hendelser der barn er involvert på stort alvor. Vi har en frist på 42 dager til å etterforske slike saker. Vi må ta flere individuelle hensyn, overfor alle parter. Det offentlige rommet har behov for informasjon etter en alvorlig hendelse, men i det videre løpet er politiet opptatt av forebygging, sier Kalvatn.

Både offeret og den som har gjort noe ulovlig skal ha oppfølging av politiet, som alltid varsler foreldrene på begge sider. Politiet samarbeider tett med skoler, barnevern og videresender også saker til konfliktrådet – noe politiet har veldig gode erfaringer med.

Ikke vanlig med vold

Kalvatn sier det ikke er vanlig i Ålesund at barn og ungdom utøver vold mot hverandre, mens dette blir filmet. Men også i Ålesund skjer det at filmer med krenkende innhold blir spredd videre på sosiale medier. Etter det Sunnmørsposten erfarer, kjenner politiet til tre slike saker fra byen de siste to årene, men det kan være mørketall.

Flere filmer hendelser

– Slik filming er en tendens generelt i samfunnet, men vi kan ikke si at det er en spesiell økning av dette i Ålesund. Dersom ungdom ser at andre barn blir utsatt for vold eller andre alvorlige krenkelser, har de en plikt til å gripe inn, sier Kalvatn.

– Å heller bare filme hendelsen, og spre den videre, kan være ulovlig. Det kan også være ulovlig å ha slike filmer lagret på telefonen. Dette er noe som må vurderes konkret ut ifra filmens innhold og om dette kan være straffbart. Det er forskjell på om det dreier seg om voldsutøvelse eller filmer/bilder som seksualiserer barn. Sistnevnte er ulovlig å oppbevare og være i besittelse av, forklarer Kalvatn.

Politiet anbefaler at man sletter filmen og varsler de voksne.

– Det er viktig at foreldre snakker med barna sine og forklarer dem hva som er rett og galt. Dette er et ansvar man ikke bare kan legge på skolen, politiet eller andre, sier Kalvatn.

Gudrun Kalvatn er politiadvokat i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Lars Inge Skrede