30-åringen ble igjen eneste norske medaljør da skogsdelen av EM starta, men det ble med bronse på mellomdistansen. Målet var gull. Sveitsiske Matthias Kyburz var 82 sekunder raskere på den 5,3 kilometer lange løypa med 19 poster.

Lørdag fortsetter EM med stafetten. Det er en øvelse som norske herrer ennå ikke har vunnet i noe EM.

– Hvilken etappe? Jeg er åpen for alle tre, sa landets bestemann.

Etter to konkurranser er han den eneste norske som har vært blant de sju beste under EM, og det ble ikke overraskende Lundanes på siste etappe. Ifølge landslagstrener Birgitte N. Husebye vil Eskil Kinneberg akkurat som i VM i fjor ha første etappe før Magne Dæhli kommer på den andre.

– Vi har et solid lag, sier Lundanes som igjen er på siste etappe etter å ha hatt den andre i VM i to år.

Ingen tilfeldigheter

At Lundanes, når halvparten av de individuelle konkurransene er avgjort, lykkes bedre enn de andre norske, er ikke helt tilfeldig.

– Olav er enormt dyktig til å forberede seg på alle betydningsfulle detaljer og har en spesiell evne til å få ut alt han er god for når det gjelder. I tillegg er Olav en svært god o-løper som kan idretten svært godt når det gjelder alt fra idrettsspesifikke krav, resultater og historie til regler, sier Husebye.

Mindre forberedt enn til VM

Foran EM hadde Olav hatt tre ukelange samlinger i den sørøstre delen av Sveits. Først var det en samling sammen med samboer Ida Marie Næss Bjørgul etter verdenscupfinalen i fjor høst. På vinteren ble det en samling aleine før landslaget møttes i slutten av mars.

– Totalt er det blitt omtrent 30 økter.

Foran VM i Estland i fjor ble det vel 80 treninger i estiske skoger. I Estland gikk alt perfekt på langdistansen. I Sveits valgte han mindre gode veivalg tre ganger og tapte omtrent ett minutt på dette.

– Det er klart at det hadde vært lettere å gjøre alt rett på mellomdistansen med enda bedre forberedelser, sier Olav.

I kvalifiseringen var det dessuten uflyt og noen feil. Dette gjorde at han havnet omtrent midt i startlista i finalen og kan dermed ha gått glipp av enkelte nydannende tråkk i løpet av konkurransen.

Langdistanse søndag

Med bronsen på mellom er Olav helt i rute i forhold til målsettingen med en av en mulige så langt.

– Målet for hele mesterskapet er tre medaljer, sier Olav.

Søndag går langdistansen. Det blir langt, tungt og tøft. I forrige internasjonale mesterskap i Sveits, VM i Sveits i 2012, utklasset Olav konkurrentene.

– Nå er jeg blitt slått i verdenscupløp på langdistansen i Sveits de par forgående årene, men jeg ser muligheter. Det blir langt og tungt, smiler han.

På langdistansen vil terrenget være noe mindre uvant enn det var på mellomdistansen da det ble orientert i ei tettbevokst skråli. Det blir kolleformasjoner og også en del åpne områder på langdistansen.

Olav Lundanes ble nummer tre etter sveitserne Florian Howald og Matthias Kyburz på mellomdistansen. Foto: Erik Borg