Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at økt ramme til Giek har vært et unisont ønske fra særlig verftsindustrien.

- Jeg var blant annet i Møre og Romsdal på en av mine hav-turneer. Tilbakemeldingen til meg var at Gieks byggelånsrammer måtte utvides. Det gjør vi nå, sier Røe Isaksen til Sunnmørsposten.

I revidert budsjett som legges fram tirsdag i neste uke blir rammen økt fra dagens fem milliarder kroner, til sju milliarder.

- Dette er en svært viktig ordning særlig for Møre og Romsdal. En rapport fra Menon Economics viste at Giek bidro til å understøtte og sikre 3 700 arbeidsplasser i fylket, påpeker Røe Isaksen.

Etter oljekrisen har verftene maktet omstille seg til å vinne kontrakter i nye markeder. Blant annet bygging av mindre cruiseskip.

- Ordrer på nye cruiseskip er en av årsakene til at det er blitt behov for å utvide garantirammen til Giek, sier Røe Isaken.

Gieks ordning med å gi garantier for byggelån ble opprettet i 2005. Det er en ordning som har blitt stadig viktigere for verftene. Flere  av verftene sliter med svak lønnsomhet, da er Giek garantiene i mange tilfeller avgjørende for å få på plass de store byggelånene som er nødvendig i forbindelse blant annet med bygging av de nye cruisebåtene.

Vard-verftene i Brattvåg, på Langsten og  i Søvika bruker alle ordningen med byggelånsgarantier fra Giek. Det gjør også Kleven verftene i Ulsteinvik og i Gursken.

Ulstein verft har de siste årene ikke benyttet seg av denne finansieringsmåten.

Røe Isaksen påpeker at Giek-finansiering er med å gjør det enklere for verftene å få på plass en finansieringspakke rundt nye prosjekter.

- Dette vil gjøre det letter for verftene å få finansiering til nye prosjekter. Dette er også gode nyheter for en leverandørindustri som har vært gjennom tøffe tider etter oljeprisfallet, sier Røe Isaken.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen utvider Gieks ramme for byggelånsfinansiering med to milliarder kroner. Foto: Staale Wattø