Det skjer etter at FAU-lederen sto fram i Sunnmørsposten og etterlyste informasjon om alvorlige hendelser ved skolen.

– Vi tar det FAU-lederen og andre foreldre ved skolen sier til etterretning. Vi har ei utfordring på det å gi informasjon ut til omverdenen når uheldige episoder skjer, sier Bjørn Ivar Rødal, kommunalsjef for ålesundsskolene.

I Spjelkavik var det en voldsepisode mellom elever tidligere i vår som utløste et krav fra foreldrene om å få vite mer om hva som skjer ved skolen.

Foreldrene trenger dette for at de sammen med elevene skal kunne håndtere alvorlige hendelser.

Viktig med informasjon

– Vi lever i en annen tid, der informasjonsflyten går raskere enn før – ikke minst på sosiale medier. Da oppstår det lett rykter og spekulasjoner, og naturlig nok også frykt og bekymring.

– Det er viktig at vi er aktive i informasjonsformidlingen og sørger for at det blir gitt nødvendig informasjon til de som skal ha dette, for eksempel foreldre og elever i en klasse, sier Rødal.

– Dette er fullt mulig å gjøre uten å bryte taushetsplikten, sier han.

Ved enkelte andre skoler har kommunen i samarbeid med politiet sendt ut informasjonsbrev til en klasse, der det blir informert om ting som har skjedd, råd for hvordan man skal forholde seg i situasjonen – og hvem man kan kontakte om man selv opplever negative hendelser.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at ledelsen ved Spjelkavik ungdomsskole ikke har gjort det de skulle i den konkrete saken Sunnmørsposten har omtalt. Rektoren der tar elevenes trygghet på stort alvor, sier Rødal.

– Vi skal ha en intern gjennomgang av det som har skjedd i Spjelkavik. Dette både for å få oversikt for egen del, men også for å kunne forbedre oss generelt, sier Rødal.

Foreldre har tatt kontakt

I etterkant av Sunnmørspostens sak, er kommunalsjefen blitt kontaktet av flere foreldre, blant annet fra Spjelkavik, som har opplevd det vanskelig å få informasjon og oppfølging fra skolen etter alvorlige hendelser som har rammet deres barn.

Rødal varsler at kommunen i løpet av kort tid vil ha nye retningslinjer på plass. Disse skal sikre god informasjonsflyt ved alle byens skoler i alvorlige saker.

– Det er viktig at vi som skoleeier tar tak i dette. Alle barn og unge skal kunne føle seg trygge på skolen. God dialog med foreldrene er da helt avgjørende. Dette handler om å skape tillit og følge opp det ansvaret vi har som skoleeier, sier Rødal.

– Hva skal foreldre gjøre, dersom de opplever å ikke nå fram i vanskelige saker på skolen sin?

– Da må de ta kontakt med oss på rådhuset, slik at vi får vite om det. Verken foreldre eller elever skal være redde for å si ifra og be om hjelp, sier Rødal.

Han vil sammen med skoleledelsen nå ha et møte med foreldreutvalget i Spjelkavik, for å diskutere situasjonen der.

– Vi tar på alvor og lover å følge opp det FAU-lederen og andre foreldre i Spjelkavik har kommet fram med, sier Rødal.

Takknemlig for rask reaksjon

– Vi er takknemlige og setter stor pris på at kommunen reagerer så raskt og tar tak i dette. Vi ser positivt på et møte om saken, sier Helga Krogsæter Ytrebø, FAU-leder.

Hun synes det er flott med nye og oppdaterte retningslinjer for hvordan man gir informasjon – tilpasset en digital verden og gjeldende for alle skolene i kommunen.

– Her er det systemet og ikke enkeltpersoner som har sviktet. Det er viktig at alle føler seg trygge og ivaretatt, sier Ytrebø.