I Sunnmørsposten, tirsdag 8. mai gikk Arne Roaldsnes til angrep på Pride-bevegelsen – et fenomen han oppfatter som urban «homopropaganda».

Roaldsnes argumentere for at homofili er i strid med naturen og at biologien må være vår eneste rettesnor for kunnskap angående kjønn og seksualitet. Da er det svært ironisk at Roaldsnes fremlegger et syn på kjønnsbiologi som hører hjemme på 50-tallet.

I dag vet vi at opplevelsen av kjønn og seksualitet er et resultat av kompliserte interaksjoner mellom biologiske og psykologiske faktorer. Roaldsnes meninger er således ikke oppdatert i henhold til dagens kunnskapsgrunnlag.

Homofili er selvfølgelig naturlig! Roaldsnes argumenterer for at homoseksualitet er i strid med den «naturgitte seksualbiologien», hovedsakelig fordi to menn ikke kan få barn uten hjelp fra vitenskapen eller adopsjonsbyrået. Dette er et absurd argument.

Allerede i 1999 rapporterte biologen Bruce Bagemihl at homoseksuell atferd forekommer hos mer enn 450 forskjellige arter. Innenfor vår egen art – homo sapiens – har homofili vært et naturlig uttrykk for seksualitet innenfor en rekke forskjellige kulturer, på tvers av diverse historiske epoker.

Det skal dermed godt gjøres å dokumentere en atferd som er mer naturlig enn homofili, spesielt med tanke på hvor unaturlig vår moderne livsførsel egentlig er – vaksiner, elektrisitet og internett er ikke akkurat goder som er skjenket oss fra naturens side.

Kjønn er et spekter, som ikke kan reduseres til kategoriene «mann» og «kvinne».

Roaldsnes forfekter en utdatert oppfattelse av kjønn og seksualitet, når han antar at alle mennesker kan defineres som menn og kvinner, utelukkende på bakgrunn av sin biologi. Dette er en grov forenkling.

Faktum er at det eksisterer et stort segment av befolkningen, som ikke kan defineres innenfor rammene av disse to kjønnskategoriene. Blant annet transpersoner som ikke lenger identifisere seg med det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, eller intersex-personer som har en biologi som verken kan klassifiseres som kvinnelig eller mannlig, ut ifra strenge biologiske standarder.

Dette er normale, oppegående mennesker, som forvalter en unik kunnskap angående kjønnsmangfold og hvorledes samfunnets kjønnsrelaterte normer påvirker livene våre. Det er således flott at pride-bevegelsen rykker ut på bygda, slik at gamle myter og feilinformasjon kan avkreftes.