- Jeg ser med bekymring på problemet med dødelighet og svinn i lakse- og ørretnæringen. Nå ønsker jeg å samle både næring, forskning og forvaltning til en åpen og ærlig diskusjon om utfordringer og løsninger, sier Sandberg.

Det er voldsomme forskjeller i tapstallene både mellom de ulike oppdrettsselskapene og hvor anleggene er plasert langs kysten. Oppdrettsanlegg  utenfor kysten av Sunnmøre og Nordfjord har den høyeste dødeligheten i hele landet, viser tall fra en risikorapport fra Havforskningsinstituttet.

-Dette har store konsekvenser, ikke minst for laksen, som lider. I tillegg er det dårlig økonomi for oppretterne. Oppmerksomheten knyttet til dyrevelferd kommer til å øke framover. Jeg vet at dette er noe oppdrettsnæringa jobber med, men vi må bli enda flinkere, sier Sandberg.

I 2017 døde 53 millioner oppdrettslaks i sjøen. Enkelte anlegg hadde dødelighet opp mot 40 prosent, men noen oppdrettere hadde dødelighet helt ned til 3,5 prosent. For oppdrettsanlegg mellom Stad og Hustadvika var dødeligheten i snitt på 28 prosent. Det gjør dette området til den sonen langs norskekysten med høyest dødelighet i følge NRK.

Det blir antatt at laksedødeligheten henger sammen med oppdretternes stadig tøffere avlusningsmetoder.

Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Sjømat Norge, Norsk Industri, Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet er invitert til møtet i Nærings-og fiskeridepartementet tirsdag.