I år stiller både parkeringsselskapet og politiet med ekstra vakter for å hjelpe folk til å finne ledig parkering i sentrum, i tide til toget går.

På 17. mai er det gratis parkering følgende steder:

Torghallen p-hus

Prestebrygga

Kremmergaarden p-hus

Sankten

Kipervika p-hus

Bobilparkeringa på Hjelsetgården.

Parkering til alle

— Til sammen er dette rundt 800 tilgjengelige gratisplasser. Vi vil ha vakter i sentrum som hele tida kan følge med på hvor det er ledige plasser, sier Roar Salen i Ålesund parkering.

Også Aksla parkering og parkeringen i Ålesund storsenter vil være åpen, men her er det vanlig takst, opplyser Ålesund kommune i sitt informasjonsskriv om 17. mai-feiringen.

Beregn god tid

Som alltid på 17. mai gjelder det også i år å være tidlig ute. Det fjerner i grunnen det meste av parkeringsproblemene:

– Vi anbefaler folk å være i sentrum til klokka ni, altså en time før toget starter. Da kan vi alle få en stressfri start på feiringen, uten kaos og dårlig humør, sier Olav Ramnefjell ved Ålesund politistasjon, en av flere fra politiet som vil være på jobb på nasjonaldagen.

Parkeringsforbud

Politiet og Ålesund parkering vil ha vakter allerede ved Ysteneset og Blixvalen som kan lose bilistene mot en ledig parkeringsplass, for å unngå at folk parkerer der de ikke skal. Parkeringsforbudet er absolutt i kjørefeltet som blir satt opp fra Rutebilstasjonen og over Storneskaia til Prestebrygga, og som må holdes åpen som erstatning for Hellebroa som er stengt mens barnetoget går.

– Det midlertidige kjørefeltet markeres tydelig med gjerde, og det skal være lett å se at dette er en vei. Alle biler som parkerer i dette feltet vil bli tauet vekk. Vi vil ha vakter i området som forhåpentligvis kan hindre feilparkering, sier Ramnefjell.

Det er ellers parkeringsforbud langs hele ruta for barnetoget og i Skutvika på 17. mai, samt på Nedre utstillingsplass fra ettermiddagen 16. mai.

Vil ha slutt på villparkering

Ramnefjell håper han unngår å se villparkering på grøntområder, midtrabatter og fortau fra inngangen til Ellingsøytunnelen og mot sentrum.

– Nå legger vi inn en ekstra innsats med hjelp til parkering, og håper folk til gjengjeld kan følge anbefalingene om hvor det er greit å parkere. Da får alle som vil med seg barnetoget, og alle kan få en fin dag.

I fjor var det tilfeller av innbrudd i parkerte biler på 17. mai, så folk oppfordres til å ta alle verdisaker med seg.