Les bakgrunn her: – Var ikke grunnlag for kneoperasjonen

2. mars 2016: Sunniva blir kneoperert ved Ålesund sjukehus.

15. mars: Første time med fysioterapeut, som bekrefter at Sunniva klager over smerter. Terapeuten skal ikke ha mistenkt blodpropp, men hevder pasienten ble bedt om å få dette vurdert av lege for å utelukke. Helsetilsynet påpeker at dette ikke er dokumentert i journalen.

16. mars fjerner Sunniva sting ved Sula legekontor. Det kommer ikke fram i journalen at faren for blodpropp blir vurdert.

17. mars: Sunniva har en to minutters telefonsamtale med legekontoret. Innholdet i samtalen er ukjent, og den er heller ikke journalført. Senere samme dag ringer Sunniva Ålesund sjukehus i ti minutter og snakker med en lege om vedvarende smerter i kne og legg. Legen hevder Sunniva blir bedt om å komme for en vurdering, men at hun selv vil avvente. Pårørende hevder imidlertid at hun ønsket å komme til vurdering, og at hun ikke ville ha takket nei til dette. Denne dagen sluttet Sunniva på blodfortynnende medisin.

21. mars får Sunniva sjukemelding av fastlege ved legekontoret i Sula, uten konsultasjon. Sunniva var i telefonkontakt med legekontoret. Fastlegen opplyser at dette gjelder et praktisk problem rundt sjukemelding, og at ingen andre medisinske problem ble tatt opp. Innholdet fra samtalen er ikke journalført.

22. mars: Pårørende forklarer at Sunniva på grunn av slapphet, kvalme og dårlig allmenntilstand var på legekontoret og får målt blodprosent eller blodprøver. Et vitne bekrefter at hun hjelper Sunniva inn til legekontoret. Men ettersom det ikke finnes journalføringer eller andre vitneforklaringer, kan ikke Helsetilsynet slå fast hva som skjer når Sunniva ankommer legekontoret. Seinere på dagen er Sunniva på ny time hos fysioterapeut – som ikke har journalført noe. Observasjoner, undersøkelser og vurderinger er ikke dokumentert. Helsetilsynet legger til grunn at Sunniva og hennes søster spør om smertene kan skyldes blodpropp, men dette blir ikke fulgt opp av fysioterapeut.

29. mars: Tredje time hos fysioterapeut. Pårørende og venner forklarer at Sunniva plages med smerter. Fysioterapeuten noterer dagen etter at Sunniva har hatt store smerter, at hun ikke har turt å bruke kneet noe særlig og at hun formidlet dette. Terapeuten journalfører også at det ikke var noe problem at pasienten ikke holdt progresjonen i skrivet fra Ålesund sjukehus.

1. april: Ny telefonsamtale Sula legekontor ikke har opplyst om. I ettertid har kommunen bekreftet at journalen til Sunniva var åpnet fra klokka 09.49 til 09.52. Ifølge kontoret var det ledige timer denne dagen, og kontoret har vanligvis lav terskel for å gi øyeblikkelig hjelp-timer. Det er ikke kjent hva samtalen dreide seg om.

3. april: Sunniva var på hyttetur med samboeren da hun fikk problemer med pusten om natta 3. april. Det kom ambulanse og helikopter, men livet sto ikke til å redde. Dødsårsaken var massiv blodpropp i lungene som følge av blodpropp i opererte bein.

KILDER: FYLKESMANNEN/ HELSETILSYNET/NPE