Forsøket med vanntilførsel vil ikke videreføres i år, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag. Konklusjonen kommer etter at NVE har evaluert forsøket med å tilføre vann til fjellpartiet Veslemannen i oktober i fjor.

Siden 2014 har beboerne under Veslemannen i Romsdalen vært evakuert fem ganger på grunn av store bevegelser i det ustabile fjellpartiet.

For å redusere belastningen for beboere og togtrafikk ble det i 2017 tilført ekstra vann i et forsøk på å utløse et større skred fra Veslemannen. I oktober ble det gjort to vanningsforsøk når det var rødt farenivå og bebyggelsen i nærheten var evakuert og jernbanen stengt. I begge tilfeller ble det tilført vann til øvre delen av fjellpartiet i håp om å utløse et skred av hele, eller deler av fjellet. Vanntilførselen førte til økt hastighet fjellet, men det løsnet ikke noe større skred.

NVE slår fast at eksperimentet har svakheter. For å få tilstrekkelig effekt av vanntilførsel må vannmengdene økes mye og vannet fordeles over et større område.

– Dette vil bidra til å øke det totale vanntrykket i fjellpartiet og dermed bidra til redusert stabilitet, større bevegelser, og større sannsynlighet for et større skred. Tilført vannmengde kan økes ved større pumpekapasitet, skriver de i rapporten.

På grunn av de store bevegelsene på Veslemannen i 2017 mistet NVE flere strekkstag som har vært en del av overvåkingen av fjellpartiet og det kan være risikofylt å få disse erstattet.

NVE vil nå prioritere å få etablert en revidert overvåking av fjellet til høsten. Dette kan ifølge NVE være nye faste installasjoner som kan supplere radarmålingene, eller flere radarsystemer.

Et lite parti på 20x20 meter beveget seg 5 cm i uke 19.