Sunnmørsposten skrev tirsdag om at Ålesund kommune trenger mange nye fastleger i årene framover. Situasjonen er utfordrende for kommunen, i likhet med mange andre kommuner i landet. Av totalt 43 fastleger i Ålesund er 18 leger 55 år eller eldre.

Siste dag på kontoret

8. mai hadde Maria Hellevik sin siste arbeidsdag som fastlege på Vika legesenter i Ålesund. Hellevik, som er spesialist i allmennmedisin hadde da jobbet ti år som fastlege i Ålesund, og før det som fastlege i Bergen og i Lurøy kommune i Nordland, der hun også var kommunelege 1 og 2. Om noen måneder går hun over i en fast stilling som sjukeheimslege i Ålesund kommune. Hun hadde behov for å gjøre noe anna.

– Fastlegeordningen har vært en velfungerende ordning. Den blir kvalt av sin egen vellykkethet. Det er altfor lett at alt blir lagt over til fastlegene. Selv har jeg blitt bedt om legeattest for at en ekstra høy elev hadde behov for en annen type pult. Hvorfor skal fastlegen bli koblet inn i dette? Slikt burde jo en skole kunne ordne opp i selv, sier Hellevik.

Jobber mer: Fastlegene jobber stadig mer. En rapport fra 2018 viser at fastlegene jobber gjennomsnittlig 55,6 timer i uka. Illustrasjons

– Fastlegene drukner i all slags arbeid som egentlig ikke burde ha noe hos fastlegen å gjøre, sier Hellevik.

Hun nevner flere eksempler: forsikringssaker, fraværsattest i forbindelse med skole, og til og med attest på at elever skal i begravelse har hun brukt tida si på.

– Det er et økende problem med unødvendige ting som fastlegene må ta seg av, og nettopp det er nok medvirkende til at jeg har behov for å gjøre noe anna.

Kortere liste

Da Maria Hellevik tok over fastlegelista på Vika legesenter var den på 1850 personer. Etter ett år i praksis reduserte Hellevik lista til 1500, og senere til 1200.

– Dersom jeg skulle ha fortsatt som fastlege hadde jeg måttet redusere ytterligere til 900, men da hadde det ikke vært økonomi i det lenger, vurderer Hellevik.

Faksimile: Sunnmørsposten tirsdag 15. mai.

– Normtallet for hvor mange pasienter en fastlege skal ha må ned. Det er vesentlig om ordningen skal kunne fortsette. Og det andre vesentlige er at en må fjerne en del oppgaver som fastlegene har i dag. Man kan ikke bare putte nye ting til hele tiden. Noe må ut, sier Hellevik.

Kjekk jobb

Hellevik er opptatt av å ikke snakke ned jobben som fastlege:

– Det er en veldig kjekk jobb å ha som lege, og jeg håper virkelig at det er mange leger som vil gå inn som fastleger. Det er også en god ordning for befolkningen, men akkurat nå er ordningen i ferd med å bli kvalt. Problemet er ikke driftsforma, men snarere alle tilleggsoppgavene som kommer, og i tillegg en stadig aldrende befolkning som potensielt har bruk for mer legetjenester, sier Hellevik.

Generasjonsskifte

– Vi er i starten av et generasjonsskifte nå, sa Torfinn Strand Vingen til Sunnmørsposten tirsdag. Han er virksomhetsleder for legetjenester og akutt helseberedskap i Ålesund kommune, og erkjenner at det kan bli utfordrende for Ålesund kommune å rekruttere fastleger i årene fremover.

– Generasjonen med leger som kommer nå er mer tydelig på prioriteringene enn før. Det er nærliggende å tenke at listestørrelsene i Ålesund vil gå ned, og at kommunen må få flere legehjemler for å dekke opp, sa Vingen til Sunnmørsposten tirsdag.