Christiansen er i dag kommuneoverlege og fastlege i Ørskog kommune. Han var prosjektleder for fastlegereformen da den ble innført i 2001, og blir ofte kalt «fastlegeordningens far».

Han er glad for initiativet fra Ålesund kommune om å samle inntil 14 leger i et nytt legesenter i nybygget i Kremmergaarden i Ålesund sentrum:

– Dette er bra. Det at kommunen lokalt tar på seg et ansvar vil gjøre det mer attraktivt for nye leger å etablere seg som fastleger, sier Christiansen til Sunnmørsposten. Han deler bekymringene som virksomhetsleder Torfinn Strand Vingen kom med i Sunnmørsposten tirsdag om rekrutteringsvansker for fastleger i årene framover.

– Intensjonene i fastlegereformen er ikke blitt tatt godt nok vare på sentralt. Verken økonomi, listestørrelser eller flere fastleger er blitt fulgt opp sentralt. Derfor blir jeg ekstra glad når jeg ser at en kommune som Ålesund prøver å kompensere denne svikten med å tilrettelegge bedre lokalt, sier Christiansen.

Forhandlinger

Et av de aller mest sentrale arbeidsvilkårene for fastlegene er normtallet på hvor mange pasienter de skal ha på lista. 14. mai starta årets forhandlinger, og legene ønsker i utgangspunktet å få redusert normtallet til 200 pasienter per dag med pasientrettet (kurativt) arbeid. En vanlig ordning for fastleger er fire slike dager i uka, og én «papirdag».

– Dette lar seg jo ikke løse over natta, men det er dit vi må, vurderer Christiansen. Normtallet i dag er 300 per ukedag med kurativt arbeid, slik det ble bestemt ved innføringen av reformen i 2001. Etter dette har det blitt stadig flere kronisk sjuke, mer oppfølging og kontroll, mer forebyggende helsearbeid og en hel rekke politiske reformer som eksempelvis samhandlingsreformen og førerkortforskriften. Alt dette påvirker arbeidsmengden til fastlegene.