Meieriet skal nå erstatte olje og naturgass med fjernvarme. Nye varmepumper skal produsere vanndamp av varmt vann fra energigjenvinningsanlegget på Grautneset. Tafjord Kraftvarme og Tine har inngått et samarbeid med hordalandsselskapet Olvondo Technology. Sammen skal de klare å utnytte ny teknologi til å redusere utslipp.

Ifølge ei pressemelding fra Tafjord kraftvarme er dette første gang i Norge at fjernvarme benyttes som kilde til dampproduksjon for industriprosesser. Olvondo skal ikke selge varmepumpeteknologien, men ta rollen som tjenesteleverandør og levere energi i form av damp til meieriet på en langsiktig kontrakt.

– Med dette samarbeidet bringer vi en helt ny grønn mulighet til industrien, også internasjonalt. Det er vi veldig stolte av! At vi i tillegg nå kan koble til en stor kunde som har et jevnt forbruk hele året er veldig bra. Slike kunder er viktige for oss og vil øke energiutnyttelsesgraden ved anlegget vårt, uttaler Knut Arve Tafjord i Tafjord Kraftvarme.

Stor reduksjon i totalutslipp

Tine har som mål at hele produksjonen skal baseres på 100 prosent fornybar energi innen 2023, og Jan Heggem, meierisjef ved Tine i Ålesund, uttaler at selskapet har som mål å kutte klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020. Og da kommer det nye prosjektet til god nytte.

– Reduksjonen i utslippene som vi vil få her i Ålesund i samarbeid med Tafjord, vil alene innebære hele fem prosent reduksjon av Tine sine totale utslipp av klimagasser.

Meieriet i Ålesund er stort og viktig i Tine-sammenheng. Meieriet har hatt naturgass og strøm som energikilde siden 2006. Den nye løsningen skal gi en langt renere tilværelse.

Planen er at ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal skal stå for den offisielle åpningen av varmepumpene den 25. mai.

Knut Arve Tafjord fra Tafjord Kraftvarme og meierisjef Jan Heggem gratulerer hverandre med avtalen. Foto: Tafjord Kraftvarme