– Jeg har tenkt på dette ei god stund, og jeg har fulgt med på forsøkene med gjerdefritt beite, forteller Svein Follestad.

Han leder dugnadsgjengen i Østre Akslas Venner som gjør en stor innsats for å holde turstier og terreng i orden. De har ansvaret for strekninga fra Kråmyra og inn til Fagerlia, mens Aksla vel tar seg av den vestlige delen av fjellet.

– Vi samarbeider godt og det er jobb nok til alle, forsikrer Follestad.

Prøveprosjekt

– Men så var det disse geitene da?

– Jeg tror det kan ligge til rette for et prøveprosjekt der vi lar geiter drive landskapspleie. Og det kan vi gjøre med et system som firmaet Nofence på Batnfjordsøra har utvikla. Dyra får en klave rundt halsen, og via en app bestemmer man området som skal «gjerdes inne». Kommer de utenfor området, får de et skånsomt elektrisk støt.

Geit: Østre Akslas Venner foreslår prøveprosjekt med geiter på byfjellet. arkiv Foto: Knut Arne Aarset

Follestad understreker at et slikt prøveprosjekt ikke er planlagt i detalj foreløpig, og det er heller ikke gratis.

– Jeg håper mange ser at dette kan være en fin løsning for å holde vegetasjonen nede. Det finnes også geiteraser som er spesielt godt egna for slikt, men det er sånt vi må komme tilbake til. Det største problemet blir nok finansieringen.

– Hvor mange geiter kan det bli snakk om?

– Det er også noe vi må komme tilbake til, men åtte–ti dyr kunne kanskje være aktuelt.

Ny veg

Dugnadsgjeng: Olav Øien, Axel Christensen, Bjørn Follestad og Svein Follestad tar en fortjent kaffepause med vafler på Bukken. Foto: Brede Røsjø

Østre Akslas Venner har de siste par åra gjennomført et stort prosjekt med veg fra tidligere Ålesund radio og fram til lavvoen til Fjelltun barnehage.

– I tillegg har vi fått vekk en masse rotvelt som har ligget helt siden nyttårsorkanen. Dermed har området blitt mye mer tilgjengelig og trivelig for folk som ferdes på fjellet. Mange har ikke brukt akkurat dette området før fordi det var vanskelig tilgjengelig både med rullestol og barnevogn. Det har vi fått orden på nå, og vi vet at folk setter pris på jobben vi gjør.

Men som hos kollegene lenger vest på byfjellet, drives alt arbeidet på frivillig basis.

– Vi har heldigvis fått kjær-kommen støtte både fra Holm-stiftelsen, Sanitetsforeningen og enkeltpersoner. Men også frivillig arbeid koster penger, sier Svein Follestad.