– Et ord som er vanskelig på nynorsk? Tenke!

– Det er lett. Tenkje, sier Linnea, som er den eneste av de seks 3.-klassingene Sunnmørsposten treffer, som har nynorsk.

Endring av målform skal opp til behandling i Kultur- og oppvekstutvalget førstkommende mandag.

Rådmannen tilrår at bystyret vedtar at det skal gjennomføres rådgivende folkeavstemning høsten 2018 for Blindheim barneskole, med gjeldende vedtak fra 1. januar 2019.

Initiativ

Skolemiljøutvalget ved Blindheim barneskole, som består av foreldre, elever og ansatte, har enstemmig gått inn for å endre målform.

Sammen med rektor har de tatt initiativ til en prosess med å gjennomføre rådgivende folkeavstemning om hvilket hovedspråk Blindheim barneskole skal ha.

– Hvorfor endre til bokmål?

– Det er ganske enkelt. Hvilken målform skolen skal ha, er et demokratisk spørsmål. Utviklingen her er at 3/4 av barna og foreldrene deres vil ha bokmål. Da er det naturlig, reint demokratisk, at det er den målforma som majoriteten av barn og foreldre vil ha, som blir valgt. Det er hovedgrunnen, sier Kenneth G. Skårn, rektor ved Blindheim barneskole.

Emblem og Ellingsøy

I dag er det kun tre barneskoler i Ålesund som fortsatt har nynorsk som hovedmålsform; Stokke/Vik, Emblem og Blindheim barneskole, som er en av de største barneskolene i kommunen og i fylket.

I tillegg er det språkdelingsgrupper i tre klasser på Flisnes, en klasse i Larsgården, en klasse i Spjelkavik og to klasser på Åse.

I barneskolen må elevene bruke samme hovedmål som skolen i sitt skolearbeid.

Frem til rundt 1990 valgte et flertall nynorsk, men andelen har stadig gått ned. Skoleåret 2017/18 har skolen 24 prosent (133 elever) med nynorsk og 76 prosent (417 elever) med bokmål, med språkdelingsgrupper på alle trinn. Kommende skoleår har 11 elever (20 prosent) valgt nynorsk, og 45 elever (80 prosent) bokmål.

Så lenge Blindheim barneskole har nynorsk som hovedmål, plikter skolen å opprettholde egne nynorskklasser, uavhengig av antall elever, og kan bli nødt å opprette klasser for seks-sju elever.

«Dette kan i fremtiden gi store organisatoriske og pedagogiske utfordringer ved blant annet klassedeling» heter det i saksutredningen.

Endres målformen til bokmål, er det derimot krav om at minimum 10 elever velger nynorsk før det opprettes egen elevgruppe.

– Ja. Vi har sett utviklinga lenge. Men de siste to-tre åra, har vi sett en markant nedgang i bruk av nynorsk, sier Skårn.

– Er det vemodig eller er det helt greit å skifte?

– Jeg skriver nynorsk og har brukt nynorsk hele mi tid. Men valg av språk må være opptil hver enkelt. Men det må legges hovedvekt på hovedspråket, mener Skårn. Hvis bystyret går for folkeavstemning, vil alle som bor i skolekretsen ha stemmerett.

Trist, mener Sunnmøre Mållag

Skårn mener det er viktig med god oppslutning rundt valget.

– Det er trist hvis Blindheim barneskole blir en rein bokmålsskole. Vi oppfordrer foreldre til å være bevisst rundt språkvalg, sier Magnar Storøy, leder i Sunnmøre Mållag.

Tirsdag kveld skal Sunnmøre Mållag ha styremøte, der gjenoppretting av Ålesund Mållag en av sakene.