— Det helt unike med dette salget er at én eier får aksjemajoriteten i Ekornes, og det vil i så fall være første gang siden selskapet ble børsnotert i 1995, påpeker Eldar Høidal.

Han kjenner Ekornes-historien godt. I 2009 skrev han bok om selskapet, og også i den kommende boka om sunnmørsk møbelhistorien gjennom 100 år, får Ekornes naturlig stor plass. Selskapet er ikke bare Sunnmøres, men Nordens største møbelprodusent, etablert i Sykkylven i 1934 av Jens E. Ekornes.

Nå må nye sider skrives:

— Hvis salget av Ekornes blir en realitet, må det helt klart med i boka. Selv velger jeg å være optimist og ser muligheter i det kinesiske markedet. Det er verdens raskest voksende marked, sier Høidal.

— Ekornes-møbler i Kina er ment for de med god råd, og jeg tror at de nye eierne vil ønske å selge på nettopp det eksklusive i at dette er sunnmørsk historie, design og kompetanse. Noen kunder har råd til å gå for det unike. Jeg håper og tror at de nye eierne vil ta vare på det kvalitetsstempelet som Ekornes står for, sier Høidal.

Urovekkende

Kjetil Tandstad. Foto: ARKIV

Kjetil Tandstad i Norsk møbelfaglig senter i Sykkylven er medforfatter av den nye boka om sunnmørsk møbelhistorie. Han er ikke umiddelbart like optimistisk som Høidal med tanke på salget til Kina:

— Urovekkende, er Tandstads første reaksjon på nyheten, men han legger til:

— Ny kapital er selvsagt bra, men umiddelbart tenker jeg nok som mange andre at den lokale tilknytningen med lokalt eierskap har vært en garanti for at bedriften vil fortsette å produsere møbler i Norge og Sykkylven. Det er snakk om rundt 1.000 lokale arbeidsplasser, så dette salget vekker naturlig nok en del følelser, og usikkerhet, sier Tandstad.

Frykter lønnskamp

— Spørsmålet er om de kinesiske eierne vil se gode grunner til å beholde arbeidsplasser her, når de har sitt eget, rimeligere arbeidsmarked å ta av. Hvor vil de  nye eierne mene at det er mest fornuftig å produsere Ekornes-møbler i framtida? Jeg håper de velger å se kompetansen og kunnskapen som finnes i arbeidsstokken i Sykkylven, og satse på den videre, selv om de kan finne billigere arbeidskraft andre steder i verden. En slik drakamp om lønnskostnader har vi opplevd før, men da har eierne vært lojale mot lokalsamfunet og beholdt produksjonen her, sier Tandstad.

Skriver møbelhistorie

Han understreker at fersk kapital i prinsippet er positivt, og kanskje helt nødvendig for Ekornes i dag:

— Det er store verdier i Ekornes, og Stressless er et flaggskip salgsmessig, og et relativt avansert produkt som er forsket fram og utviklet her lokalt. Jeg vil helst tro at eiere som er villige til å betale fem milliarder for Ekornes, også vil være opptatte av å ta best mulig vare på den kunnskapen og kompetansen de betaler for, og den finnes i Sykkylven. De vil ikke bytte ut kvaliteten i en Stressless med billigvare , sier Tandstad.

«Selg eller dø»

Det er Tandstad ssom har funnet fram til boktittelen «Selg eller dø», hentet fra en tale som Alf Midtbust, tidligere leder i Møbelprodusentenes Landsforbund, holdt for bransjen i 1960.  Han snakket da om behovet for å markere seg og selge godt, eller dø som bedrift.

Ekornes i hardt vært før

Eldar Høidal peker på tidligere milepæler i Ekornes' historie.  Det har gått både opp og ned for bedriften siden starten i 1934.

Den største krisen var på slutten av 80-tallet:

— Da var det snakk om utflagging, under direktør Bent Nilsson. Så kom Jens Petter Ekornes tilbake og skapte ny begeistring i arbeidsstokken.

— 90-åra ble gode år, før selskapet møtte hverdagen igjen på 2000-tallet. Kanskje er dette salget til kinesiske eiere eneste mulighet for videre vekst i Ekornes? Jeg velger i alle fall å tro på det dagens ledelse skriver og de nye eierne signaliserer, nemlig at de vil fortsette å satse på produksjon, forskning og nyutvikling i Sykkylen, sier Høidal.