Drabløs kjenner Ekornes bedre enn de fleste.

Han har vært viseadministrerende direktør og adm.dir i selskapet siden 1991 og helt fram til 2014.

– For de som har vært aksjonærer i Ekornes de siste 20 årene har det vært en fantastisk investering. Selskapet har i denne perioden betalt utbytter fra fire til ni kroner per aksje. Unntaket var i fjor da utbyttet ble hele 25 kroner aksjen. Om de mindre aksjonærene godtar dette budet skal de få store problemer med å finne et sted å investere pengene som gir en avkastning som de har hatt i Ekornes, sier Drabløs.

– De fleste aksjonærene i familien har vært aksjonærer siden krisen i 1990. For dem har det gitt en glimrende avkastning, påpeker Drabløs.

Han viser til folk han kjenner som har sittet med 1.200 Ekornes aksjer de siste 8-10 årene.

– Disse har i denne perioden fått utbetalt utbytte på mellom 80.000 og 100.000 kroner. Det er en god investering, påpeker Drabløs.

Han selv sitter fortsatt med noen tusen Ekornes-aksjer.

Han har ikke bestemt seg for om han vil selge.

– Er tilbudet godt nok?

– I rene penger er det et godt, men ikke strålende tilbud, er hans konklusjon.

Utenlandske eiere

Han peker på det faktum at Ekornes de siste 20 årene flere ganger har hatt store utenlandske eier.

At det nå kan bli en dominerende kinesisk eier tror ikke Drabløs trenger bety så mye.

– Med den eierandelen de ønsker får de ikke tatt selskapet av børs. Jeg tror derfor ikke på de store forandringene som følge av at de kommer inn på eiersiden.

– Ekornes har gjennom tidene hatt mange såkalte institusjonelle aksjonærer. Dette er eier som ikke har et forhold til selskapet og kjøper og selger når det passer dem. Det er et nokså kynisk kapitalmarked dette, sier Drabløs.

Han tror derfor ikke det er så viktig om de største aksjonærene er amerikanske, svenske eller kinesiske.

– Det spiller ikke så stor rolle. Det som er interessant her er at Ekornes får til gang til stor en stor distribusjon i Kina. At en på den måten får utsikt til større markedsandeler i det kinesiske markedet er positiv.

Stressless avgjørende

Ender dette derimot med at de kinesiske investorene kjøper opp mer enn 90 prosent av aksjene i Ekornes og tar selskapet av børs, da mener Drabløs en helt ny situasjon har oppstått.

– Da vil på mange måter en epoke være over, konstaterer han.

Drabløs tror det er merkevaren Stressless som har fanget kinesernes interesse for Ekornes.