Onsdag 13. juni inviteres det til forskning og rock i Øygardshamna.

– Vi håper det skal koke av masse ideer, masse inspirasjon, sier prosjektleder Knut Åsebø ved ÅKP.

Han viser til at mange konsulenter, futurister og forståsegpåere har laget skremmebilder omkring temaet. Faktum er at det foreligger veldig lite forskning på området.

Nerdene har dominert debatten

– Akademikere har i veldig liten grad vært involvert, det samme gjelder politikere, folk med samfunnsfaglig og humanistisk bakgrunn, folk i ledelse og organisasjon. Nå ønsker vi å skape alternativ kunnskap.

SAMARBEID: – For at det skal bli et OK arrangement gjør vi det litt rocka i samarbeid med Momentium, sier Knut Åsebø, ÅKP (t.h.). Fra v. Simon Mørk Pedersen fra Momentium, professor Ghulam Mustafa og forskningsassistent Anam Ilyes, NTNU. Foto: Marius Simensen

– Vi vil vite hva unge arbeidstakere i Møre og Romsdal mener om hvordan digitalisering og kunstig intelligens vil påvirke oss, sier Åsebø.

Internasjonalt forskningsteam

Siden i høst har han jobbet med ideen som altså er endt opp som et prosjekt.

Ved Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU har instituttleder Hans Solli-Sæther satt sammen et internasjonalt forskningsteam som skal ta seg av den forskningsmessige biten.

Møre og Romsdal fylkeskommune bidrar med en million kroner over to år, og næringsklyngene NCE Ikuben, GCE Blue Maritime, Blue Legasea og Norwegian Rooms bidrar også med både arbeidsinnsats og penger. I tillegg er Sparebanken Møre sponsor.

Rock og stand up

– Dette blir ikke et seminar med masse innledere. Her blir det ingen. Vi vil bruke den kunnskapen som finnes i regionen. Så skal vi systematisere den og melde tilbake.

KOMMER: NRK P3 Urørt-vinner Jon Olav Sandal kommer for å bidra flere ganger under forskningsfestivalen. Foto: Sofie Svanes Flem

Arrangementet er gratis, og det vil bli lagt til rette for transport fra Kristiansund, Molde, Volda, Herøy, Ulsteinvik og NTNU.

Arrangørene ønsker mangfold i deltagergruppen; fra offentlig og privat virksomhet, fra ulike yrker, når det gjelder kjønn og geografisk spredning i fylket.

Påmelding skjer til ÅKP.

Samler regionale data

– Vi ønsker å samle inn regionale data, kunnskap, om hvordan framtidas offentlige og private arbeidsplasser vil utvikle seg.

– Det kan gå på forhold mellom arbeid og fritid, såkalt work life balance. En av de store diskusjonene internasjonalt er om arbeidstakerne i framtida blir frilansere, og at vi kommer til å få en frilansøkonomi.

En antar at i USA vil så mye som 40–50 prosent av arbeidstakerne være frilansere.

–  Litt av problemet med denne diskusjonen til nå er at den i veldig stor grad er hentet fra en Silicon Valley kontekst og ikke en regional, kulturell sammenheng. Derfor er det viktigste vi gjør i første omgang å samle inn våre egne data.

Seriøst og vitenskapelig

NTNU har utvikla en forskningsmetodikk, et spørreskjema. Det er et hardt arbeid fra NTNU for å gjøre ferdig det forskningsmessige, spørreskjema, guiding, fasilitering osv.

– Jeg er imponert og veldig glad for måten NTNU har respondert på. Både med ressurser og måten de har tent på arbeidsoppgaven, sier Åsebø som ser for seg flere doktorgrader, vitenskapelige artikler, fagprogram både til studenter, offentlige og private virksomhet.

Første presentasjonen fra konferansen kommer til å skje på høstkonferansen til ÅKP 27. september.