Utkastet til plakaten er ferdig, det eneste som mangler før den kan legges ut for salg er en tillatelse til å bruke byvåpenet øverst i hjørnet av plakaten.

– Inspirasjonen er Kjell Skorgeviks vakre dørplakat, som jo ble veldig populær. Vi tenkte å holde plakaten vår i samme stil, derfor har vi søkt Ålesund kommune om tillatelse til å bruke byvåpenet på tilsvarende måte. Svaret får vi den 29. mai, da skal saka opp i formannskapet, sier Brunstad.

Nå håper de at både turister og byens befolkning vil løfte blikket fra brusteinen og opp mot tårnene, dekorert med skifer, kobber og smijern.

– Grunnen til at vi har valgt tårn er den unike byggekunsten. Da disse tårnene ble reist ble det lagt ned et fantastisk håndverk. Ikke bare håndverk, det er kunsthåndverk, sier Sidsel Waage Aurdal.

Da den erfarne guiden på en av sine mange runder i byen fikk spørsmål om hvor mange tårn det finnes i jugendstilbyen, ble hun svar skyldig.

– Så jeg bestemte meg for å finne det ut. Vi fant 63 tårn, 62 innenfor byens gjenreisningsdel og ett i Borgundveien.

30 av dem har fått plass på plakaten. Det har vært et vanskelig utvalg, forteller hun.

Har hengt i stillas

Marit Brunstad har hatt mange luftige turer mens hun har jobbet med å fotografere tårnene.

– Forskjellen mellom denne plakaten og den med dørene er at her må du opp i høyden for å fotografere, sier Brunstad, som har ringt på hos ukjente, klatra på tak og hengt i stillas for å få de beste vinklene.

– Men det har ikke vært noe problem, det er det som er så deilig med Ålesund, at folk møter deg med en sånn velvilje.

Gir bort for salg

Planen er å få trykket opp plakatene og dele dem ut gratis til Aalesunds museum, Fiskerimuseet, Jugendstilsenteret og turistkontoret, slik at de kan selge dem og få inntekter.

De ser også for seg «skattejakt» for turister, skoler, barnehager og andre som er interessert.

Løvenvoldgata, Skaregata, Storgata, Kongens gate, Moloveien, Buholmgata eller Kirkegata, alle har tårn å by på.

Kanskje fører bildene til at folk tar seg noen ekstra rusleturer, håper de to byentusiastene.

Både Aspøyskolen, Jugendstilsenteret, Stavseth-huset, Latinskolen og Ålesund kirke har tårn som er verdt å studere. Foto: Staale Wattø