Leder Richard Aune i NRKs Journalistlag og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen holdt onsdag kveld en pressekonferanse der de informerte om at konflikten er over.

Får 18.100 i lønnstillegg

Formelt avsluttes ikke streiken før ved midnatt natt til torsdag, men kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lovet noe humoristisk onsdag kveld at ingen NRK-journalister som i pur glede kommer løpende til Marienlyst før den tid vil bli nektet adgang til arbeidsplassen.

Eriksen stilte sammen med NRK-journalistenes fagforeningsleder, Richard Aune, i TV-resepsjonen på Marienlyst og kunngjorde at de hadde kommet til en enighet om årets lønnsoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for alle våre tre hovedkrav. Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i framtida, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Dette ble det enighet om:

* Avtalen innebærer at journalistene får et generelt tillegg på 2,8 prosent per 1. juni, minimum 18.100 kroner.

* Det avsettes en pott på 500 kroner per NJ-medlem til lokale forhandlinger.

* Tilkallingsvikarer likebehandles og lønnes på samme måte som fast ansatte.

* Journalistene skal få nødvendig kompetanseheving.

* Ulempesatsene øker med 2,8 prosent.

* Ordningen med fri lisens for ansatte i NRK blir avviklet. Dette kompenseres med at grunnlønnen for alle økes med 2.970 kroner, gjeldende fra 1. juli 2018.

* Utdanningstillegget økes til 3.000 kroner per 30. studiepoeng.

* Minstelønnssatsene økes med 20.970 kroner.

(Kilde: Spekter , Norsk Journalistlag )

Fulgte med på sendinga

– Vi er veldig glade for at vi har kommet i mål, og at NRK møter oss på alle tre hovedkrav, sier Frode Berg, klubbleder for Norsk Journalistlag i NRK Møre og Romsdal.

De tre hovedkravene har vært: Likebehandling av vikarer og fast ansatte, krav om kompetanseløft og utjevning av lønnsgapet mellom NRK og sammenlignbare redaksjoner i andre mediehus.

– Jeg har akkurat sett på overføringa selv, sier Berg.

Han er onsdag kveld samlet med ca. 15 andre ansatte hjemme hos NRK-journalist Pål Kristian Lindseth.

– Nå har vi vært samlet til streikefest. Vi var forberedt på å streike videre, men nå er vi klare til å starte opp igjen fra midnatt, sier Berg.

Opplever støtte

NRK Møre og Romsdal har vært aktive og fortalt folk om bakgrunnen for streiken. Klubblederen føler at de har fått god respons og forståelse.

– Jeg opplever at folk er enig i at vi fortjener å utjevne lønnsgapet, at vikarene fortjener likebehandling og at det er viktig at NRK tar vare på de ansatte gjennom kompetanseløft. Vi blir eldre og arbeidsvilkårene i bransjen endrer seg, påpeker Berg.

Klubbleder Frode Berg i NRK Møre og Romsdal er fornøyd med at streiken er over. Foto: MALIN KJELLSTADLI KORSNES