Det sier Egil Sundet, bransjedirektør i Norsk Industri. Han har i mange år fulgt møbelbransjen på nært hold, men innrømmer at han ble tatt litt på senga av meldinga om mulig salg av Ekornes til Kina.

– Budet og anbefalinga til Ekornes-styret kom litt overraskende på meg. Men da jeg fikk tenkt meg om, så jeg jo at flere andre nordiske bedrifter har gode erfaringer med kinesiske eiere, som Volvo, Elkem og Brødrene Aa.

Kinesiske aktører kjøpte for tre år siden 40 prosent av driftsselskapet bak verftet Br. Aa i Nordfjord.

– Vi har gode erfaringer. For vår del har det kun ført til mer aktivitet, sier daglig leder Tor Øyvin Aa.

– Så vestlendinger og kinesere går godt sammen?

– Ja, jeg har iallfall ikke grunn til å si noe annet.

Tor Øyvin Aa legger til at han kjenner for lite til bakgrunnen for at Ekornes vil selge, og han har heller ikke kunnskap om de som vil kjøpe.

Har satsa i Sogn

– Elkem har kinesiske eiere, og her har de iallfall satsa på anlegget i Sogn, legger Aa til.

Det bekrefter også Egil Sundet i Norsk Industri:

– Det har blitt investert kraftig i Elkem i Norge etter at de fikk kinesiske eiere. Og Volvo i Sverige har vel aldri solgt flere biler enn nå, sier Sundet.

Han har truffet flere kinesiske aktører, men ikke Qumei som vil kjøpe Ekornes.

– Jeg tror likevel dette er eiere som ønsker å utvikle Ekornes i Norge. De siste to åra har det vært stor interesse fra Kina for å investere i Norge. Den svake norske kronekursen gjør det dessuten ekstra gunstig. De jeg har vært i kontakt med av kinesiske aktører virker seriøse, sier Sundet.

– Forstår du likevel de i Sykkylven og Hornindal som frykter utflagging?

– Ja, jeg skjønner at det kan være den første tanken man får i hodet når det kommer ei slik melding. Men jeg tror ikke de flagger ut veldrevne Ekornes, med moderne produksjon og lite gjeld.

Gigantisk marked

Sundet sier det vil være svært positivt for Ekornes om et oppkjøp gir bedrifta et større innpass i det gigantiske, kinesiske markedet.

STRESSLESS: Ekornes har allerede et salgsapparat i Kina for sine Stressless-stoler. Nå kan dette bli kraftig utvidet. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX Foto: Gorm Kallestad, Scanpix