Firmenich Bjørge Biomarin tjener godt på å lage marine ingredienser og smakskomponenter til det globale markedet.

I 2017 hadde bedrifta inntekter på 151 millioner kroner, et resultat før skatt på 26,8 millioner kroner, og resultat etter skatt på 17,6 millioner kroner.

– Vi har hatt en fin vekst de siste årene. Det regner vi med å fortsette med, sier daglig leder Tormod Thomsen.

Ikke helsekost

– Vi selger ingredienser og smakstilsetninger av marine råvarer –  i stor grad restråstoff fra mange ulike arter, både fisk og skalldyr.

Vi lager ikke helsekost. Dette er mat, det du spiser til middag – ikke pilleglass – som gjør det litt mer lettvint hvis du for eksempel skal lage fiskesuppe og ikke har fiskekraft. Da kan du kjøpe ferdig fiskepulver som smaker omtrent det samme, forklarer Thomsen.

Forsker på helseeffekt

Bedrifta er også med i et forskningsprosjekt som ser på helseeffekten av marine proteiner.

– Det går som planlagt. Prosjektet involverer doktorstipendiater osv., og tar 3-4 år fra starten i 2016 til det sluttføres. Vi begynner å få resultater, men det er litt tidlig å si noe før de begynner å publisere resultatene.

Prosjektet er basert på antagelser om mulige helseeffekter. Hvis vi finner at det er tilfelle, er det en mulighet som en kan vurdere.

Bedre utnyttelse av havet

– Vi ser en økende interesse i resten av verden for forskning og muligheter for å bruke marine proteiner. Det er veldig godt miljø for drive med dette her i den marine klyngen Legasea. Flere er interessert i bedre utnyttelse av havet. Her har vi et av de ledene miljøene i verden, sier Thomsen.

Firmenich Bjørge Biomarin jobber hele tiden for å se på nye produkter. Relativt nylig ansatte de Mindor Klauset som kulinarisk sjømatspesialist.

– Når vi holder til i et land som ikke er lavkostland må vi lage produkter som skiller seg ut, sier Thomsen.

Bedrifta har 40 ansatte og er en del av det sveitsiske konsernet Firmenich som har 6500 ansatte. Ifølge Thomsen bruker Firmenich 10 prosent av omsetningen til forskning.