– Det er fullstendig kaos. Heldigvis har jeg ryggekamera, sier Myhre, tillitsvalgt for YTFsjåførene i Nettbuss Ålesund.

De slår nok en gang alarm om trafikksituasjonen som følge av den enorme pågangen av cruiseturister til byen.

Fredag gjestet to store skip en by i strålende sol. De har plass til nærmere 5.000 passasjerer, pluss mannskap.

Fra cruisekaia busses turister til Fjellstua, Sunnmøre museum og andre plasser. Ved museet var det til tider så fullt av busser, drosjer og turister at trafikken stoppet helt opp.

– Dette er ikke bra, og utgjør en sikkerhetsrisiko. Her burde det ha vært noen som dirigerte trafikken, sier Myhre og sjåfør Andreas Berglund, også han ansatt i Nettbuss.

Cruisebesøk: Skipene «Celebrity Elipse» og «Zenith» på ålesundsbesøk i Ålesund fredag. Til sammen har de plass til om lag 5.000 passasjerer. Foto: LARS INGE SKREDE

Sjåførene fikk et svare strev med å manøvrere og dirigere de lange bussene på en trygg måte blant alle turistene.

Nettbuss hadde fredag 15–16 busser i sving med cruisepassasjerer. I tillegg kom alle de andre bussene, maxitaxier og drosjer.

Også situasjonen ved Storneskaia skaper frustrasjon og fare. Slik var det også i fjor, sier Myhre.

– Jeg er veldig skuffet over at Ålesund kommune ikke har fått de nødvendige tiltakene på plass, som de lovet i vår. Nå er jo turistene her, sier hun.

Merking av oppstillingsplasser, endring av fotgjengerfeltet og skilting mangler.

I tillegg til sikkerhetsrisikoen skaper situasjonen problem for rutetrafikken, ifølge Myhre. Et forsinket gravearbeid i posthuskrysset forsterker problemene. Turister på villspor roter seg ut i veibanen, mellom biler og busser i krysset mot Idungården.

På Fjellstua er heller ikke alle planlagte tiltak fullført, som asfaltering, autovern, skilt og merking av p-plasser. Tidlig fredag ble det talt 11 busser samtidig ved Fjellstua.

Fjellstua: Også her korker trafikken seg tidvis, men trafikkvakter på jobb for Bytoget dirigerer kaoset så godt de kan. Foto: LARS INGE SKREDE

– Som følge av den nye rundkjøringen er det mindre plass til å parkere bussene. Men der oppe er det i hvert fall trafikkvakter og litt bedre enn i fjor, sier Myhre. Som følge av reaksjon fra sjåførene, tok fylkeskommunen fredag kontakt med Ålesund kommune om situasjonen ved Rutebilstasjonen.

– Vi forventer at de planlagte tiltakene der kommer på plass umiddelbart. Nå er cruise- sesongen i full gang. Det handler først og fremst om å forhindre påkjørsler, sier Svein Ivar Aarskog, kontraktansvarlig for kollektivtrafikk på Sunnmøre.

– Vi forstår sjåførenes frustrasjon og bekymring. Vi har fått beskjed fra kommunen om at tiltakene ved Rutebilstasjonen vil bli utført snarest, sier avdelingsleder Hallstein Lillevik i Nettbuss Ålesund.

– Ved Rutebilstasjonen har ting tatt lengre tid enn vi håpet. Her er det mange parter inne i bildet. Det har vært vanskelig å ha fått alt klart til cruisesesongen, sier Oddvar Kongsvik, virksomhetsleder i VAP-avdelingen i kommunen. Han sier at det har blitt forsinkelser med arbeidet ved Fjellstua, men at dette skal skje raskt. Kongsvik medgir at gravearbeid både i sentrum og på vegen opp til Fjellstua gir propper i trafikken.

– Vi har som grunneier gjort det vi skulle ved Rutebilstasjonen. Jeg regner med at den vedtatte skiltplanen nå blir iverksatt, sier Gunnar Leira i Ålesund kommunale eiendomsselskap.

Storneskaia: Her loser vakter turistene over fotgjengerfeltet. Men skilt, merking av oppstillingsplasser og omlegging av fotgjengerfeltet er ikke på plass – ett år etter forrige sesongstart. Foto: LARS INGE SKREDE

– Vi har et veldig godt samarbeid med Nettbuss. Stort sett går trafikken her greit. Men om vi kan få til bedringer på travle dager er noe vi klart kan diskutere, sier museumsvert Kari-Mette Aamelfot Tveit ved Sunnmøre museum.