Om dette kravet overlever forhandlingene som nå pågår mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, gjenstår å se. I kjent stil har KrF lagt på bordet en lang og kostbar ønskeliste.

- Mitt innspill fra Møre og Romsdal er fem millioner kroner til prosjektet om å få på plass byggingen av et nytt fengsel på Sunnmøre, sier Steinar Reiten.

Behovet for et nytt fengsel til erstatning for det gamle fengselet i Ålesund er dokumentert utover enhver rimelig tvil. Problemet har vært å få byggingen av et nytt inn på prioriteringslistene.  Kriminalomsorgen for Vestlandet skal nå i gang med en konsekvenseutredning for et nytt fengsel på Sunnmøre.

- Selv om en skal gjennomføre en KVU, mener jeg det ikke kan være tvil om behovet for et nytt fengsel. Derfor mener vi i KrF at en kan starte nå med en bevilgning på fem millioner, sier Reiten.

Han knytter håpet om penger opp til det at regjeringen nå skal si opp avtalen med Nederland om kjøp av soningsplasser der.

-  Når en nå sier opp avtalen med Nederland sparer en betydelig beløp. Derfor mener jeg det er realistisk å be om penger til et nytt fengsel på Sunnmøre. Et fengsel som når det står ferdig skal betjene hele fylket, påpeker Reiten.

Under fjorårets behandling av budsjettet la KrF inn krav om 10 millioner kroner. Den gangen nådde partiet ikke fram med kravet i forhandlingene. Denne gangen prøver de seg med det halve.

KrFs Steinar Reiten sier partiet har lagt inn krav om fem millioner til nytt fengsel på Sunnmøre i forhandlingene om revidert budsjett. Her sammen med fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll. Foto: Geir H. Strand