Mandag skal saka opp til behandling i politisk utvalg før «Endring av forskrift om hundehold» i Ålesund kommune avgjøres i bystyret.

– Mattilsynet har ikke vært involvert i denne saka. Å innføre båndtvang i dette området er ikke noe krav vi har satt fram, sier Per Hallgeir Mørkeseth, seniorinspektør i Mattilsynet i Ålesund, med ansvar for vann.

Ut over dette ønsker han ikke å ha noen umiddelbar formening om det er et reelt behov for å innføre båndtvang i nedbørsfeltet til drikkevannskilden Brusdalsvannet og krisevannskilden Røssevollvatnet, slik rådmannen i Ålesund kommune nå foreslår, begrunnet med behov for vern av drikkevannskilden.

I tillegg er det foreslått utvidet helårsbåndtvang i friluftsområdet på Holsfjellet og turstien fra Bogneset til Geileberget. En utvidelse av helårsbåndtvang rundt Brusdalsvatnet inkluderer blant anna hele nordsida av Emblemsfjellet fra skiheisa i Spjelkavik og fjelltoppene innover helt til Skodje, som Høgkubben, Geitnausa og Vasstrandsegga. Båndtvangområdet vil i sør inkludere Røssevollvatnet på Emblemssida, som er krisevann.

Ulik praksis

Bjørn Skulstad er fungerende virksomhetsleder for vann-, avløp- og renovasjon i Ålesund kommune.

– Hvilken praksis er det med å innføre båndtvang i nedbørsfeltet til drikkevann andre steder?

– Blant anna i kommuner som Trondheim og Melhus er det innført båndtvang i nedslagsfeltet til drikkevannskilden, men det er nok ulik praksis på dette rundt om i landet.

– Hvilken empiri eller forskning kan dere legge til grunn for å si at løse hunder utgjør en fare for vannkvaliteten?

– Ingen, så vidt jeg vet. Båndtvangens effekt på råvannskvaliteten vil være vanskelig å måle. Men dette handler om føre-var-prinsippet. Beskyttelse av nedslagsfeltet til drikkevannskilden er en stor og vanskelig oppgave, og vi håper på forståelse fra både hundeeiere og andre for viktigheten av å verne om drikkevannet. Vern av drikkevannskilden er et ansvar alle har som ferdes i nedslagsfeltet til Brusdalsvatnet sier Skulstad.

I gitte situasjoner, f.eks. ved store nedbørsmengder, kan uheldige bakterier fra avføring i naturen ende i drikkevannskilden.

Tror på «oppdragende effekt»

Skulstad tror ikke at bånd på hunden er ensbetydende med at hundeeier plukker opp hundeavføringen, men tror båndtvang i seg selv kan ha en oppdragende effekt. Ikke alle hundeeiere tenker nødvendigvis over at de befinner seg i nedbørsfeltet til drikkevannet.

Han viser til at det er også er observert hundeeiere som lar hunder bade både i Brusdalsvatnet og Røssevollvatnet. Han håper derfor at båndtvang vil få en oppdragende effekt slik at dette unngås, men også at hundeeiere blir flinkere til å plukke opp hundeavføring og de svarte posene som noen ganger blir liggende i naturen.

Sette opp skilt

– Ville det ikke da, istedenfor helårsbåndtvang, være bedre å skilte utvalgte stier om at en befinner seg i nærheten av en drikkevannskilde, og oppfordre til å bruke hundepose?

– Det vil vi også gjøre.

– Mattilsynet var ikke kjent med at kommunen vil beskytte drikkevannskilden ved å innføre båndtvang. Burde ikke Mattilsynet, som tilsynsmyndighet, vært en tilskrevet høringsinstans?

– Både Mattilsynet og kommuneoverlegen var involvert i forbindelse med utarbeidelsen av kommuneplanen og hensynssonebestemmelsene. Dette er i så måte en forlengelse av det som ble vedtatt, der det heter at drikkevannsinteressene går foran andre interesser i nedslagsfeltet til Brusdalsvatnet. Båndtvang må vel kunne sies å være i samsvar med disse bestemmelsene, sier Skulstad.

Rød avgrensing markerer området rundt Brusdalsvatnet som kan få helårsbåndtvang .– Jeg håper det vil ha en oppdragende effekt på hundeeiere, sier Bjørn Skulstad.