Alt tyder på at det blir utfallet. KrFs Knut Støbakk, som var blant dem som ba fylkesrådmannen komme med en vurdering av muligheten for en omkamp til fordel for Romsdalsaksen, sier nå nei til å gå videre.

Folket får bestemme

Frank Sve vil ikke forskuttere utfallet i fylkesutvalget, men gjør det klart at dersom et flertall sier nei, så blir dette en sak i neste års lokalvalgkamp.

– Om fylkesutvalget sier nei blir det opp til folket å bestemme det under valget neste år. Då får folk i valget sørge for at det blir innvalgt politikere som gjør at det blir flertall for en slik utredning, sier Sve.

Han fnyser av fylkesrådmann Ottar Brage Guttelviks anbefaling til fylkesutvalget om å si nei til en utredning av Romsdalsaksen. – Vi snakker ikke om en full KVU (Konseptvalgutredning). Det jeg hele tiden har snakket om er at vi må bygge på de utredningene vi allerede har. Jeg ser for meg en tilleggs-KVU, som vil ta fra ett til to år og gjennomføre og ikke koste all verden. Da kan vi ta en beslutning om vi fortsatt vil gå for Møreaksen eller om vi skal be om en full utredning av Romsdalsaksen, sier Sve.

– Jeg har ikke lagt skjul på at dersom vi skifter fra Møreaksen til Romsdalsaksen så vil det bety at det går noe lengre tid. Jeg mener perioden 2026-2033 er realistisk, sier Sve.

600 millioner

I innstillingen til fylkesutvalget er Guttelvik svært tydelig på at en ny utredning av Romsdalsaksen både vil ta tid og koste betydelige beløp. Guttelvik skriver at å utrede Romsdalsaksen til samme nivå som Møreaksen i dag er utredet til vil koste 600 millioner kroner. En slik utredning vil ikke være ferdig før tidligst i 2026, og kanskje så sent som 2028.

Frps Frank Sve varsler at kampen for Romsdalsaksen blir en viktig sak i neste års lokalvalg. Foto: Anne-Mari Tomasgard