Terje Devold er leder for Matfestivalen, og han orienterte formannskapet om det nye samarbeidsforumet i går. Men han benyttet selvsagt anledningen til å understreke hvor viktig det er at kommunen går inn som en aktiv part i samarbeidet.

Ålesund bruker minst

– Molde brukte i fjor 121 kroner pr. innbygger til å støtte festivaler, Kristiansund brukte 40 kroner og Ålesund 14 kroner, fortalte Devold.

Nå inngår riktignok 2,4 millioner i kommunal støtte til jazzfestivalen i tallene fra Molde, men Devold mente at ulikhetene er et tankekors.

– I tillegg har vi en geografisk skjevfordeling fra fylkeskommunen. Våre tall viser at bare 21 prosent av faste tilskuddsmidler fra fylkeskommunen går til Sunnmøre.

Fylkeskultursjef Heidi-Iren Wedlog Olsen møtte også formannskapet i går der hun orienterte om nye kriterier for fylkeskommunale tilskudd. Her nevnte hun at det kan bli innført en ny festivalstøtteordning, men ingen ting er vedtatt foreløpig. Terje Devold understreket at det for arrangørenes del hadde vært svært positivt dersom kommunen også la seg på å gi treårige tilskudd.

Mange ulike festivaler

Molde har sin jazzfestival og Kristiansund operafestuka.

– Vi i Ålesund skiller oss ut med å ha en rekke årlige festivaler med stor spredning. Visjonen er å bygge merkevaren «festivalbyen Ålesund», sa Terje Devold.

Festivalforum Ålesund har allerede et godt samarbeid med ulike virksomheter i Ålesund kommune, men Devold understreket at en forutsetning for å lykkes er at nye Ålesund kommune blir en aktiv medspiller. Når Ålesund så langt har vært en jumbo når det gjelder festivaltilskudd, påvirker også dette tilskuddene fra blant annet fylket og Kulturrådet.

– Økte tilskudd og treårige drifts- og tilskuddsavtaler er nødvendig for å lykkes med å gjøre Ålesund til en festivalby, sier Devold. Vi ønsker også at eventuelle ettårige tilskudd avgjøres så tidlig som mulig i budsjettåret slik at arrangørene får forutsigbarhet.

Foreslo mer til kultur

Formannskapets berømmet deltakerne i forumet for et positivt tiltak. Da årsregnskapet ble behandla på det samme møtet, la flertallspartiene sammen med Sp fram et forslag til budsjettjustering som blant annet inneholdt mer penger til kulturhusene og til Stiftelsen Kulturkvartalet. Opposisjonen var ikke like begeistra for at posisjonen allerede vil begynne å bruke mer penger når en budsjettkontroll viser et merforbruk på nesten 70 millioner kroner.