– Vi tror i hvert fall programmet vil fenge. Til å være en båtfestival er det like mye, og vel så det, som skjer på land. Det er jo en folkefest vi ønsker å skape, i dagene 11. – 14. juli, sier Geir Østensen, festivalsjef for Ålesund båtfestival.

Han tror mange vil ønske vannhoppet velkommen tilbake, etter tre års fravær. Det blir showhopping med de beste i faget fra Apotekertorget daglig.

– Vi har i det hele tatt mye å tilby de som liker fart og show, og gjerne vil lære av de beste. For når den berømte smørebussen til skilandslaget parkerer i Skansegata under båtfestivalen, så følger flere landslagsutøvere med.

– Hvem som kommer, vet vi ikke ennå, men det blir aktiviteter særlig rettet mot barn og unge, samt trenings- og kostholdstips ved smørebussen fredag og lørdag, forteller Østensen.

Fra forbud til OL-gren

Da har allerede utøvere fra skateboardlandslaget vært i byen i dagene før.

Skateboard vil for første gang stå på OL-programmet i Tokyo i 2020. Under båtfestivalen vil ti av Norges beste utøvere lære bort triks og kjøre show på en egen rampe i gata.

– De som heller vil lære å seile får muligheten når Ålesunds Seilforening stiller med joller og seilbåter i Brosundet. Der vil også en ny og ekstrem kajakk fra Canada være tilgjengelig for folk som vil prøve noe nytt. Eliasbåtene er alltid populære, så de vil selvsagt også være på plass. Trygghet på sjøen har vært, og vil alltid være en rød tråd for båtfestivalen, understreker Østensen.

Derfor får alle gjestebåter også i år tilbud om en sikkerhetssjekk av brannvesen og redningsselskap. Festivalens sikreste båt skal kåres og premieres.

Se også: Bildeserie fra Musikkprisen

Folkeliv

I fjor var det forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide som åpnet festivalen. En annen minister kommer i år, men hvem er ikke klart. På scenen ellers vil det være artister og band fra Møre og Romsdal, som Rotlaus fra Ørsta. Det blir tribute-konserter basert på musikken til Queen og Dire Straits, og allsang på Sankten, som vanlig.

Det blir ellers tivoli i sentrum, helikoptertur fra Blixvalen, boder, bondens marked og barnetog. Bare ballongene blir borte i år. Helium er helt ut.