– Det er en isbjørn som har tatt seg inn på en del av Isfjord Radio ved å bryte opp en port. Sysselmannen er på vei til stedet sammen med folk fra Norsk Polarinstitutt for å forsøke å få den ut igjen, opplyste sysselmannsførstebetjent Arnt Rennan til Svalbardposten.

Innbruddet skjedde natt til søndag, og i 9-tiden befant isbjørnen seg fortsatt inne i en del av bygningsmassen. En halvtime senere ble bjørnen skremt da et helikopter kom, og hoppet ut av bygget og la på sprang.

La på svøm

Bjørnen hoppet deretter i vannet med retning nordsiden av Isfjorden, opplyser Sysselmannen.

– Da vi fikk meldingen fra Isfjord Radio, dro vi ut til stedet sammen med folk fra Norsk Polarinstitutt. Bjørnen stakk da vi kom ved 9.30-tiden. Den ble tydelig skremt av helikopteret og la på svøm nordover mot den andre siden av Isfjorden, opplyser sysselmannsoverbetjent Vidar Arnesen.

Vant til at dette kan skje

Hilde Røsvik fra Vigra er redaktør i Svalbardsposten. Hun var på stedet før isbjørnen forlot hotellet. Hun sier til VG at situasjonen ble oppfattet som trygg av dem som var der.

– Ja, vi er jo vant til at dette kan skje, så de ansatte her går rundt med rifler, sier Røsvik til VG.

Var ikke i fare

Ifølge Sysselmannen tyder ingen ting på at noen har vært i fare. Det er for tiden ni gjester og fem ansatte på Isfjord Radio.

Gjestene skulle etter planen tilbake til Longyearbyen i løpet av søndag formiddag, og det er ikke ventet nye gjester før til uken.

– Mannskapet på stasjonen har opprettet et vakthold for å følge med dersom bjørnen skulle komme tilbake, sier Vidar Arnesen.

Ble ikke redd

Stasjonssjef Malin Stark oppdaget bjørnebesøket litt før klokken 7 søndag morgen. Hun sier hun ikke ble redd da hun forsto at bjørnen fortsatt var inne i bygningen.

– Nei, ikke akkurat redd. Men det ble et adrenalinrush da det gikk opp for meg at bjørnen fortsatt var i bygningen Jeg gikk inn og vekket guiden som er her sammen med noen gjester, sier Stark, som mener det dreide seg om en ganske stor hannbjørn.